Gündem Misafir Odası Yaşam

Fransa Güzeli Ève Gilles, Tartışmaları Beraberinde Getirdi

Miss France 2024, belirsiz oylama kriterleri; 2024 Fransa güzeli seçilen Ève Gilles ise, “farklı” görünümüyle eleştirilerin hedefi oldu. Buyurun yazıya.

Fransa’nın çiçeği burnunda güzeli, bedeni ve tarzıyla ülkede linç kurbanı oldu. Yarışma tarihinin kısa saçlı ilk kazanananı olan Gilles, özellikle hemcinsleri tarafından yoğun eleştiri yağmuruna tutuldu. İlk kez kısa saçlı bir yarışmacının Fransa Güzeli (Miss France) seçilmesi, ülkede tartışma yarattı.

Fransa Güzeli, Beden Aşağılama Eleştirilerine Yanıt Verdi

Gilles, özellikle toplumun büyük kesimi tarafından özellikle “değerlerimizi ve kimliğimizi değiştiriyorlar” eleştirisine uğradı. Yarışmayı ilk sırada tamamlayan Fransa Güzeli Eve Gilles ise “Ben kısa saçlı ve androjen (çift cinsiyetli) bir görünüm seçtim” açıklaması yapmıştı.

Öyle ki, kısa saçlarıyla yarışma tarihine geçen yeni Fransa Güzeli’ne yönelik eleştiriler “beden aşağılama” seviyesine ulaştı. Ève Gilles ise nihayet sessizliğini bozdu: “İnsanların, değiştirilemeyecek şeyleri nasıl eleştirdiklerini anlamıyorum!

Konuyu Miss France’ın bedeninden, daha ciddi tartışmaların yaşandığı bir yere getirelim: Miss France, kim tarafından seçiliyor? İlk olarak yarışma kazananlarına kısaca göz atacağız. Ardından ise oy verme işlemine ilişkin tartışmaları ele alacağız.

2024 Fransa Güzeli Ève Gilles’in Taç Giyme Anı

Fransa’da her yıl düzenlenen Miss France güzellik yarışması, 30 adayın katılımıyla gerçekleşti. Bu büyük etkinlik, 16 Aralık 2023 Cumartesi günü Dijon’da yapılan törenle son buldu. Yarışmada, Nord-Pas-de-Calais bölgesi adayı Ève Gilles, Fransa’nın en güzel kadını unvanını kazanarak dikkatleri üzerine çekti.

2024 Fransa Güzeli

Geçmiş Yılların Kazananı ve Yeni Soru İşaretleri

Geçtiğimiz yıl, 18 yaşındaki Indira Ampiot, Guadeloupe’dan gelerek Miss France 2023 unvanını kazanmıştı. Fransa’nın deniz aşırı topraklarından gelen Ampiot, izleyenleri adeta büyülemişti. Bu yıl ise, yarışmanın oy verme süreci ve kriterleri üzerine yeni tartışmalar baş gösterdi. Gerçekten de yarışmanın kurallarını düzenleyen metindeki kafa karıştırıcı ibareler, tartışmaların ciddiyetini ortaya koyar nitelikteydi.

2023 Fransa Güzeli
Cérémonie des César du cinéma 2023 au LOlympia à Paris. Miss France 2023 Indira Ampiot lors de la 48e cérémonie des César du cinéma au LOlympia le 24 février 2023 à Paris, France. Photo by Franck Castel/ABACAPRESS.COM

Miss France Oy Verme Kriterlerindeki Belirsizlik

Miss France yarışmasının oy verme kriterleri, özellikle de yönetmeliğin 3. maddesi1, büyük tartışmalara yol açtı. Bu madde uyarınca, Fransa ana kara sınırlarında yaşayan reşit bireyler oy verme hakkına sahipler. Ancak bu madde hükmü, deniz aşırı topraklara atıf yapmıyor. Yarışma esnasında yapılan açıklamalar, deniz aşırı topraklarda yaşayanların da oy kullanabileceğini işaret ediyordu. Ancak yine de, mevcut düzenlemenin güvenirliği ve geçerliliği medyada sorgulanmaya devam ediyor. Zira deniz aşırı topraklar oylama dışı bırakmak, hiç şüphesiz anayasaya aykırılık teşkil etmektedir. Kısaca göz attıktan sonra söz hakkını siz değerli okuyucularımıza bırakalım.

Fransız Anayasası ve Eşitlik İlkesi

Fransız Anayasası’nın 72-3 maddesi, deniz aşırı halkları, özgürlük, eşitlik ve kardeşlik ilkeleri çerçevesinde Fransız halkı içerisinde tanıyor. Dolayısıyla, yarışma yönetmeliğinde oy verme şartlarında bu bölgelerin ayrı bir biçimde ele alınması, tek millet kavramına aykırı düşüyor. Bu ayrım, şimdiye kadar neden büyük bir itiraz konusu olmadı? Ya da ülkede neden bu derece gündem teşkil etmedi, bilinmiyor. Siz kıymetli okuyucularımızın bu konuda yorumlarını bekliyoruz.

Fransa’ya dair daha fazla okuma yapmak isterseniz, Fransa’nın en büyük 10 şehri başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz. Keyifli okumalar!

  1. La participation au vote est ouverte à toute personne physique majeure résidant en France métropolitaine, et disposant d’un poste téléphonique à touches musicales/multifréquences et/ou d’un terminal permettant l’envoi et la réception de SMS et/ou de tout terminal connecté à internet fixe ou mobile (ci-après les « Supports »), à l’exclusion des membres du personnel de la Société Organisatrice, de la société TF1 ou des sociétés ayant participé à sa promotion et/ou à sa réalisation ainsi qu’aux membres de leur famille (conjoint, concubin, ascendants et descendants directs, frères et sœurs). ↩︎

Yazar Hakkında

Zülal Ayyüce

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala