Yaşam

Fransa Kış Menüleri: Fransız Peyniri Yemekleri

Yazar Sıla

Soğuklar bastırınca Fransa’da peynirli yemek dönemi başlar. Peki, hangi lezzetlerden bahsediyoruz? İşte en yaygın Fransız peyniri yemekleri!

Havaların soğumasıyla beraber soframızdaki menüler de değişti. Artık sıcacık bir çorbayla fırından yeni çıkmış bir yemek ve afiyetle içeceğimiz sıcak bir çay arıyoruz.

Bizde durum böyleyken, soğuklar bastırınca Fransa’da da peynirli yemek dönemi başladı. Peki hangi lezzetlerden bahsediyoruz? İşte en yaygın Fransız peyniri yemekleri!

1. Raclette

Copyright bienmanger.com

Raclette, raclette peynirinin eritilip haşlanmış patates, kornişon ve şarküteri ile birlikte tüketildiği bir yemek türüdür.

Bu yemeğin en zevkli kısmı, teker biçimindeki raclette peynirini, portatif bir ızgarada eritme aşamasıdır. Daha sonra, peynirin eriyen kısmını, geri kalanından sıyırarak ayırmanız gerekir. Bu lezzetli peyniri patates ve kornişon ile harmanlayıp afiyetle yiyebilirsiniz.

2. Fondue

Copyright marmiton.org

Fransız peyniri yemekleri denilince fondüsüz olmaz! Homeros’un İlyada destanında peynir ve şarap karışımı bir yemekten bahsetmesi sebebiyle fondünün antik bir yemek olduğu sanılıyor. Daha sonra, 1699 yılında Albert Hauser (Zürih), bir el yazmasında bugün bildiğimiz fondüyü anımsatan bir tarif veriyor.

Peki bugün bildiğimiz tarif ne mi? Önce Abondance, Beaufort ve Emmental peynirlerini beyaz şarapla eritmeniz gerekiyor. Ardından kızarmış ekmek küplerini bu peynir karışımına batırarak lezzetli ve kalorili bir yolculuğa merhaba diyebilirsiniz!

3. Tartiflette

Copyright ohmymag.com

Tartiflette, diğer peynirli yemekler gibi Alpler’de ortaya çıkan bir tarif. Ana malzemeleri peynir, patates, soğan ve şarküteri. Tarif basit gibi görünse de lezzetli bir Tartiflette’in en büyük sırrı kaliteli bir Reblochon peyniri kullanmaktır.

Reblocher kelimesi, Savoy lehçesinde ineğin ikinci kez sağılması anlamına gelir. Geçmişte, süt miktarıyla orantılı vergi ödeyen köylüler, vergi memuru geçtikten sonra ikinci bir sağım yaparlarmış. İkinci sağım sonrası elde ettikleri sütten de Reblochon peyniri doğmuş. Böylece onların vergi yükü azalırken, bizim payımıza da lezzetli Reblochon peyniri düşmüş!

4. Mont d’Or

Aromatik, kremamsı ve çekici… Mont d’Or’u diğer peynirlerden ayıran şey, bu üç özelliğin mükemmel birleşimi olsa gerek. Nedenini açıklamak gerekirse, coğrafi tescile göre Mont d’Or’un ladin ağacından yapılmış bir kutuda muhafaza edilmesi gerekiyor. Bu kutunun içeriğindeki çam notaları, zamanla peynire inanılmaz hoş bir aroma kazandırıyor. Bize de bu lezzetli peyniri şarap eşliğinde fırınlamak kalıyor!

Fransız peyniri yemeklerinden en sevilenleri bu yazımızda paylaştık. Fransız peynirleri hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz Fransız Peynir Çeşitleri yazımıza göz atmayı unutmayın!

Yazar Hakkında

Sıla

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala