#İyiBilgi Gündem Yaşam

Fransa Ehliyet Değiştirmek İçin Ücret Alıyor mu?

Fransa’da ehliyet ile ilgili merak edilenler: Fransa’da ehliyetimi nasıl değiştirebilirim? Fransa ehliyet değişimi ücretsiz midir?

Hayır, Fransa ehliyet değişimi için başvuranlardan herhangi bir ücret talep etmiyor. Türkiye’de aldığınız ehliyeti Fransa’da tamamen ücretsiz bir şekilde değiştirebilirsiniz. Böylelikle öğrencilik durumunuz sona erse bile, Avrupa genelinde geçerli bir ehliyete kavuşmuş olacaksınız.

Hatırlatmakta yarar var: Fransa’da 1 Ocak 2024 itibariyle ehliyet alabilme yaşı 17’ye düşecek. Yasal düzenleme, Pazartesi günü yürürlüğe girecek. Dilerseniz gelin şimdi Fransa’da ehliyet değiştirme işleminin nasıl yapılacağına birlikte göz atalım.

Fransa’da Ehliyet Değiştirmek

Türkiye’de ehliyet aldınız. Fransa’ya taşınıyorsunuz. Fransa’da nasıl araç kullanacağınızı merak mı ediyorsunuz? Bu yazı tam size göre! Bugünkü konumuz Fransa’da ehliyet olacak! Soru cevap şeklinde bu süreci size anlatacağız!

Fransa’da Ehliyet Değişikliği, Türk Vatandaşlarını Kapsıyor Mu?

Fransa’da ehliyet | Kaynak: https://www.caradisiac.com/permis-de-conduire-un-nouveau-site-internet-pour-faciliter-les-reclamations-195122.htm Erişim Tarihi: 31 Ekim 2022

Evet. Tüm AB üyesi olmayan ülke vatandaşları için geçerli bir prosedürden bahsediyoruz. Kurala göre Fransa’ya yerleştikten sonra ilk bir yıl içerisinde başvuru yapmalısınız. Dolayısıyla Türkiye’den aldığınız ehliyet, ek hiçbir işlem gerektirmeden taşınmanızı takip eden ilk yıl boyunca geçerlidir. Sonrasında ise bunu Fransız ehliyetine çevirmeniz gerekiyor.

Fransa’da Yabancı Öğrenciler, Kendi Ehliyetleri İle Araç Kullanabilir Mi?

Öğrenciler için de ayrı bir parantez açmakta yarar var. Fransa’ya öğrenci olarak gelen kimselerin en çok sordukları soruların başında “Türk ehliyetim ile Fransa’da araç kullanabilir miyim?” sorusu gelmektedir. Cevabı net: Fransa’da öğrencilik statünüz resmi olarak devam ettiği sürece, hiçbir şart ve işlem gerekmeksizin, üstelik süre kısıtlamasına da tabi olmaksızın Türkiye’den aldığınız ehliyeti Fransa sınırları içerisinde kullanmaya devam edebilirsiniz.

Hangi Ehliyet Belgelerini Fransız Ehliyetine Çevirebilirim?

Fransa’da ehliyet | Kaynak: https://turizmavrupa.net/turk-ehliyeti-alman-ehliyetine-donusur-mu/ Erişim Tarihi: 31 Ekim 2022
  • Fransa ile ehliyeti aldığınız ülke arasında ehliyet değişim anlaşması bulunmalıdır. (Türkiye ile gerekli anlaşma mevcut)
  • Doğal olarak ehliyetin bir önceki yaşadığınız ülkeden alınmış olması gereklidir.
  • Ehliyet geçerlilik süresi içerisinde olmalıdır.
  • Ehliyetin yeminli tercüman tarafından çevrilmesi gereklidir. (Fransa dışındaki çeviriler apostilli olmak zorundadır)

Fransa Ehliyet Değiştirme Şartları Nelerdir?

Fransa’da ehliyet | Kaynak: https://www.20minutes.fr/economie/3260499-20220328-permis-de-conduire-faites-vos-reclamations-en-ligne Erişim Tarihi: 31 Ekim 2022
  • Fransa’da araç kullanabilmek için gerekli yaşa sahip olmak (2024 yılı itibariyle 17 yaş)
  • Fransa’da ikamet etmek.
  • Geçerliliği olan bir oturum iznine sahip olmak.
  • Ehliyetinizdeki sağlık uyarılarına dikkat etmek. (Örneğin: Gözlük takmak)
  • Gerekli durumlarda sürücü için sağlık kontrolünden geçmek.
  • Ehliyet üzerinde herhangi bir şerh bulunmamak.

Fransa Ehliyet Değiştirme Başvurusu Nasıl Yapılır?

Fransa’da ehliyet | Kaynak: https://www.emg-process.fr/cabine-photo-pmr-xml-377_378_410-1133.html Erişim Tarihi: 31 Ekim 2022

Ehliyet değişikliğini şu adresten ve tamamen online bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

İlk olarak yaklaşık 15 dakika süren bu işlemi gerçekleştirmelisiniz. Bu sebeple işlemden önce pasaport, oturum kartı (VLS-TS vizesi durumunda vizeniz ile onaylandığına dair belge) ve ikamet adresinizi gösteren 6 aydan kısa süre önce hazırlanmış bir belgenin (elektrik faturası, doğalgaz faturası, vs) PDF halini bilgisayarınızda bulundurmalısınız.

İkinci olarak, sizden bir fotoğraf yüklemeniz istenecektir. Bu fotoğraf için ise e-photo sistemini kullanmanız gereklidir. Bu fotoğrafı Fransa’da garlarda, alışveriş merkezlerinde bulabileceğiniz fotoğraf kabinlerinde çektirebilirsiniz. Bu fotoğrafı çektirirken elektronik imza da atabileceksiniz. Fotoğraf ve imza işleminin hemen akabinde fotoğrafınızın hemen yan tarafında uzun bir kod göreceksiniz. Bu kodu daha sonra ehliyet başvurusunda kullanacaksınız.

E-Photo | Kaynak: https://www.photomaton.fr/photo-permis-de-conduire/ Erişim Tarihi: 31 Ekim 2022

Bu durumda sistemde yapmanız gerekenler:

  • ANTS sistemine kayıt olmalısınız (créer un compte)
  • Yeni başvuru oluşturmalısınız (Nouvelle demande)
  • Başvuru türünüzü seçmelisiniz (Je demande l’enregistrement ou un échange de mon permis de conduire étranger)
  • Gerekli bilgileri doldurup ilgili belgeleri sisteme yüklemelisiniz
  • Başvuruyu onaylamalısınız (Confirmer la démarche)
  • Sistem üzerinden başvurunuzu kontrol edebilirsiniz.

Fransa’da Ehliyet Değiştirmek Ücretli Mi?

Fransa’da ehliyet | Kaynak: https://www.largus.fr/actualite-automobile/carte-grise-et-permis-de-conduire-le-site-officiel-ants-se-renouvelle-10743397.html Erişim Tarihi: 31 Ekim 2022

Hayır, ehliyetinizi değiştirmek için Fransa’da yapacağınız başvuru tamamen ücretsizdir. Fransa’da Türk ehliyetinizi ücretsiz bir şekilde Fransız ehliyetine çevirebilirsiniz.

Ehliyet Değişikliği Başvurusu Süresince Araç Kullanmak Mümkün Müdür?

Fransa’da ehliyet | Kaynak: https://www.20minutes.fr/societe/2742319-20200317-confinement-demain-plus-stricts-gens-pourront-plus-dire-savaient Erişim Tarihi: 31 Ekim 2022

Evet, Fransa’da ehliyet değişikliği için başvuru yaptığınız süreçte araç kullanmaya devam edebilirsiniz! Ancak orijinal ehliyetinizi yanınızda taşımalısınız. Bu arada dosyanızın sonuçlanması aylar sürebilir. İşleminiz tamamlandığı zaman ilgili kurum sizden orijinal ehliyetinizi doğrulamak için talep edecektir. Bu sebeple SMS veya mail yoluyla sizinle iletişim kurulacaktır.

İlk olarak, orijinal ehliyetinizi taahhütlü posta (courrier recommandé) ile ilgili kuruma yollamalısınız. Akabinde ilgili mail veya SMS’te ehliyetinizi nasıl yollamanız gerektiğini göreceksiniz.

Ehliyetiniz doğrulandığı an araç kullanabilmeniz için 4 ay geçerli bir belgeye sahip olacaksınız (Attestation de dépôt sécurisée, ADS). Dolayısıyla bu belge ile aracınızı kullanabilirsiniz.

Fransa’da Ehliyetimi Nasıl Alacağım?

Fransa’da ehliyet | Kaynak: https://www.lesechos.fr/finance-marches/banque-assurances/la-cdc-prete-a-soffrir-la-poste-1027192 Erişim Tarihi: 31 Ekim 2022

ANTS sistemi üzerinden ehliyetinizin üretim ve dağıtım sürecini kontrol edebilirsiniz. Dağıtım süreci Lettre Expert tarafından yapılmaktadır. Postayı bizzat kendiniz teslim alacaksınız. Dolayısıyla adresinizi net olarak belirtmelisiniz. Posta kutunuza adınızı ve soyadınızı doğru bir şekilde yazmalısınız. Öte yandan eğer posta geldiğinde evde değilseniz, en yakın posta ofisine Lettre Expert numaranız veya posta kutunuza bırakılacak bilgilendirme yazısı ile giderek 15 gün içerisinde ehliyetinizi alabilirsiniz.

Fransa’da Aldığım Ehliyetin Geçerlilik Süresi Ne Kadardır?

İstisnai durumlar dışında, edineceğiniz ehliyetin geçerlilik süresi 15 yıldır.

Fransa’da ehliyet talebi çoğu idari süreç gibi uzun soluklu işlemlerden biridir. İşlem süresi ise ilgili kurumun yoğunluğuna bağlıdır. Siz sakin olun, kemerlerinizi bağlayın.

Ehliyet talebe geçmeden önce, “Fransa’ya taşındıktan sonra yapmanız gereken resmi işlemler” başlıklı yazımıza göz atmayı unutmayın!

Bonne route !

Yazar Hakkında

İkbal Baş

3 Comments

  • Merhaba,
    Bu iyi bilgi için öncelikle teşekkür ederim.
    Pandemi döneminde altı ay önce geldik. Fransa’ya ilk senemizde müracaat ettik.Ama pandemiden dolayı işlemimiz iptal oldu.Bu durumda nasıl yol izlenir?
    İlk seneyi kaçırmış olduk. Yeniden başvuru şansımız yokmu?

  • Merhaba,
    Tr de yasarken ehliyeti geçirdim, fr ya geri döndüm fakat 5 sene oldu döneli, değişim için 1 yıl süresi çoktan doldu yani, bu durumda ne yapabilirim, bir çözümü var mıdır ? Teşekkürler

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala