İmparatorluk sembolleri genellikle bir imparatorluğun gücünü ve otoritesini temsil eder. Tarih boyunca, Bizans İmparatorluğu’ndan Çin’e kadar birçoğu, görkemlerini zihinlere kazımak için bu sembollerden yararlanmıştır. Birinci Fransız İmparatorluğu döneminde, bu sembollerin canlandırılmasında öncü bir rol oynayan isim ise Napolyon Bonapart olmuştur. Bu dönemde Napolyon’un emriyle ortaya çıkan imparatorluk arması, yedi önemli sembolü bünyesinde barındırarak Napolyon ile özdeşleşmiştir.
Bu yazıda, Birinci Fransız İmparatorluğu döneminde, özellikle Napolyon Bonapart’ın emriyle ortaya çıkan imparatorluk armasının sembollerini bir araya getirdik.
Neden Yeni Bir Arma İhtiyacı Doğdu?
Napolyon, taç giyme töreni için hazırlıklarını sürdürüyordu. Ancak, Birinci Fransız İmparatorluğu’nu simgeleyen güçlü bir sembolün olması gerekiyordu. Bu sembol, eski rejimden yani krallıktan ayrılmalıydı. Dolayısıyla imparatorluğunun güçlü bir başlangıcını da temsil etmeliydi.
Bu amaçla Napolyon, danışmanlarıyla yoğun bir görüşme gerçekleştirdi. Sunulan fikirler arasında aslan, fil ve daha birçok sembol bulunuyordu. Ancak imparatorluğu temsil eden iki önemli sembol arı ve kartal oldu. Kartal sembolü, Roma tanrısı Jupiter’in de sembolü olması nedeniyle Napolyon’un dikkatini çekti. Diğer taraftan arı, cumhuriyetin bir liderin etrafında birleşmesini ve çalışmasını simgeliyordu. Böylece kraliyetin zambak ve aslan sembollerinin ötesine geçildi. Yeni imparatorluğun değerlerini yücelten bir arma tasarlanmaya başlandı.
Şimdi gelin armada bulunan sembolleri tek tek inceleyelim.
1. Kartal
Yeni armada, Roma İmparatorluğu’nun da simgesi olan Jupiter kartalı yer almaktadır. Kartal eski çağlardan beri askeri zaferle özdeşleşmiş bi figürdür. Ayrıca eski bir hanedanlık olan Karolenj hanedanlığının simgesinden de ilham almıştır. Napolyon, hem Roma İmparatorluğu’na hem de eski Fransız hanedanlıklarına bağlılığını bu şekilde göstermiştir. Taç giyme töreninin hemen ertesindeyse Napolyon tüm ordularının bayrak direklerinin tepesine bu sembolü yerleştirtmiştir.
2. Arı
Aslında arı sembolü, eski çağlardan beri birçok erdemi temsil etmektedir. Antik Mısır’dan Roma’ya ve hatta Hristiyanlıkta bile önemli bir yer edinmiştir. Örneğin, Roma tanrıçası Demeter ile ilişkilendirilen arı, bereket ve bolluğu simgeler. Ancak imparatorluk döneminde, özellikle Fransız toplumunun arı kovanına benzetilmesi daha fazla vurgulanmıştır. Arı kovanlarının muazzam düzeni, iyi organize olmaları ve çalışkanlıkları, yeni rejimin değerleri arasında yer alıyordu. Lider etrafında bir araya gelmeleri de buna dahildi.
Ayrıca Napolyon döneminde yapılan bir kazı çalışmasında, Merovenj kralı Clovis’in babasının mezarını ortaya çıkmıştır. Bu mezarın içinde bulunan arı benzeri takılar ve süslemeler, eski hanedanlıklarla bağlantı kurmak açısından arının önemini artırmıştır.
3.Adaletin Eli
Feodal toplumda en yüksek hükümdar kraldır. Ancak onu diğer feodallerden ayıran şey adaleti elinde tutması olmuştur. Gücünü en yüksek işlevdeki adaletten almaktadır. Bu da onu ülkede mutlak egemen yapan unsurlardandır. Fildişinden yapılan ve üç parmağın açık olduğu bu el kralın adaletini sembolize eder. Başparmak kralı, işaret parmağı aklı ve orta parmak merhameti temsil eder.
4.İmparatorluk Tacı
Napolyon taç giyme töreni için yalnızca yeni bir imparatorluk arması değil, yeni bir imparatorluk tacı da yaptırmıştır. Zira, devrim sırasında kralın tacı hasar görmüş ve mücevherlerinin bir kısmı da yok olmuştur. Napolyon, bu yeni taca “Charlemagne Tacı” adını verir. Çünkü Frank Kralı Şarlman’dan ilham alınmış ve o onurlandırılmıştır.
5.Hükümdarlık Asası
Şarlman’ın asası olarak bilinir. Fransız tarihi boyunca tüm taç giyme törenlerinde kullanılmıştır. Tutan kişinin güç ve otoritesini temsil etmektedir.
6. Şeref Nişanı
Şeref Nişanı, sivil ve askeri hizmetlere verilen ödülleri temsil eder ve ismini antik Roma’dan alır. Bu nişan imparatora, imparatorluk ailesinin prenslerine ve seçkin ileri gelenlere özel olarak verilir.
7.İmparatorluk Pelerini
Yukarıdaki Jean Auguste Dominique Ingres tarafından yapılan resimde Napolyon, imparatorluk pelerini içinde görülür. Pelerin 1500 adet altın iplikle bezenmiş arı ile süslenmiştir. Napolyon taç giyme töreninde de bu pelerini giymiştir.
Fransız Cumhuriyeti sembollerini de incelemek isterseniz ilgili yazımıza buradan erişebilirsiniz.
Kaynakça
https://www.jaimemonpatrimoine.fr/fr/module/81/2114/labeille-symbole-imperial
https://www.napoleon.org/histoire-des-2-empires/symbolique-imperiale/
https://lycee-kleber.com.fr/wp-content/uploads/2019/02/main-de-justice.pdf
[…] Son yazımıza göz atmış mıydınız? […]