Gündem Kültür Sanat

Türkiye’de Noel Pazarları

Aralık ayı geldi! Tüm dünyada Noel ve yeni yılın büyülü atmosferi, çoktan etrafımızı sarmaya başladı. Türkiye de çeşitli Noel pazarlarıyla bu renkli dünyanın bir parçası oldu.

Aslında Noel, Hıristiyan dünyasını bir araya getiren coşkulu bir bayram. Yirmi dördü yirmi beşe bağlayan aralık gecesi, Hz. İsa’nın doğum günü olarak kabul görüyor. Bu vesileyle, ülkemizdeki pek çok kilise Noel ayini düzenliyor. İstanbul’da Saint Esprit ve Saint Antoine, İzmir’de Santa Maria, Mardin Kırklar Kilisesi, Diyarbakır’da Süryani Meryem Ana Kilisesi Noel gecesi ayinleriyle ön plana çıkanlar arasında yer alıyor. Kuşkusuz ki, Noel ve yılbaşı geleneği, Türkiye’nin çoksesli yapısı içinde kendine özgü bir yorum bulmuştur. Aralık, insanların bir araya geldiği, sevdikleriyle keyif dolu anlar geçirdiği bir ay olmuştur. Noel pazarlarında alınan hediyeler dostluğun, hoşgörünün ve iyi dileklerin alınıp satıldığı, renkli bir festivalin kapılarını aralamıştır. Türkiye’de Noel pazarları gün geçtikçe daha çok rağbet görüyor. Bu yazımızda, Türkiye’de gezebileceğiniz Noel pazarlarını bir araya getirdik.

Christmas Market İstanbul

Christmas Market İstanbul, bu yıl beşinci kez Noel pazarı organize ediyor. 8-25 Aralık tarihlerinde Six Senses Kocataş Mansions‘da ziyaretçilerine kapılarını açıyor. Yılbaşı temasına özel hediyelik eşya tezgahları, ünlü markaların öne çıkan alışveriş stantları, kendin yap atölyeleri ve atlı karıncadan buz patenine kadar pek çok etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Ayrıca gün boyunca sürecek sürpriz isimlerin katılacağı konserler de etkinlikler arasında yer alıyor. Ancak etkinliklere katılım için önceden bilet almak gerekiyor. Görünen o ki, Christmas’ın sıcacık atmosferi, İstanbul’un cazibesiyle beraber sizi bekliyor.

Institut français Istanbul

İstanbul Fransız Enstitüsü, her yıl olduğu gibi bu yıl da yeni yıl pazarını düzenlemeye devam ediyor. 16-17 Aralık tarihlerinde kapılarını açıyor. Girişler ücretsiz ancak önceden kayıt yaptırmayı ihmal etmeyiniz. Noel pazarında, küçükler için pek çok yaratıcı atölye ve kukla gösterisi hazırlanmış. Yetişkinleri ise canlı müzik ve dans gösterisi bekliyor. Elbette sıcak çikolata, sıcak şarap, çeşitli atıştırmalıklar, Fransızca kitaplar ve hediye stantları da…

Ankara CerModern Noel Festivali

CerModern Ankara, bu yıl 22, 23 ve 24 Aralık tarihlerinde düzenlenecek olan Yılbaşı Pazarı’nda ziyaretçilerini ağırlamaya hazırlanıyor. 2024’ün yeni yıl mottosu “Düşün, Yarat, Paylaş”, etkinliğin ana temasını oluşturuyor. Bu özel slogan, etkinlik alanında da kendini gösteriyor.

Ankaralıları genç ve yaratıcı tasarımcılarla buluşturan etkinlik, ayrıca birbirinden özgün hediyeler arayanları cezbetmekte. CerModern, yılbaşında sevdikleriniz için sıradışı ve eşsiz hediyeler bulmanız için ideal bir mekân sunuyor. Girişlerin ücretsiz olduğunu ve atölyelerin tasarım odaklı olduğunu önemle belirtiriz. Ankara CerModern’de tasarım dolu bir yılbaşı deneyimi için sizi bekliyor!

Giriş Saatleri:
22.12.2023 Cuma 12.00-20.00
23.12.2023 Cumartesi 11.00-20.00
24.12.2023 Pazar 11.00-20.00

Cafe Bla Bla de Noel

Ankara Accueil Francophone, 13 Aralık saat 10.00’da kahve etkinliği düzenliyor. Katılımcılarından mümkünse ufak bir hediye ile gelmelerini istiyor. Böylece konuklar, hediyelerini dostane bir şekilde birbirleriyle paylaşacaklar. Etkinliğin devamında katılımcıları başka sürprizlerin beklediğini de ekliyorlar. Doğrusu, keyifli bir sabah kahvesi olacak gibi duruyor.

Alanya Uluslararası Noel Pazarı

Alanya bu yıl on üçüncü kez Noel pazarı düzenliyor. 9-10 Aralık tarihlerinde Belediye binası arkasında pazar kuruluyor. Alışveriş ve yemek standlarına ek olarak konserler de etkinliğe eşlik ediyor.

Institut Français İzmir

Henüz program takvimini yayınlamış olmasalar da İzmir Fransız Enstitüsü, en güzel Noel pazarlarından birini düzenliyor. Göz doldurucu etkinlikleriyle katılımcıları için unutulmaz bir Noel deneyimi sunuyor. Bu yılın programını dört gözle bekliyoruz.


Noel’de Fransa’da mı olacaksınız? Öyleyse daha önce hazırladığımız “Fransa’nın En Güzel Noel Pazarları” yazımıza bakmadan geçmeyin!

Kaynakça:

https://www.ankaraaccueil.com/activites

https://www.ankaranoelfestivali.com/noel-pazar305.html

Yazar Hakkında

Elif Türkmen

1 Yorum

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala