Kültür Sanat

Aziz Nikolas’tan Santa Claus’a: Noel Baba’nın Doğuşu

Yazar Sıla

Noel Baba’nın Anadolu’da doğduğunu duymuşsunuzdur, değil mi? Bu yazımızda Noel Baba’nın kim olduğunu ve Avrupa’ya nasıl geldiğini inceliyoruz.

Yıl sonunun yaklaşmasıyla beraber, neşeli Noel Baba figürü hayatlarımızı sıcaklıkla doldurmaya başladı. Noel Baba’nın ikonik kırmızı kıyafeti ve bembeyaz sakalının ardında, Myra antik kentinde yaşamış Aziz Nicolas’a kadar dayanan bir yolculuk uzandığını biliyor muydunuz? Bu yazımızda, Küçük Asya’da (Anadolu) başlayan Noel Baba efsanesinin bugünlere varan ayak izlerini takip ediyoruz. İşte Noel Baba’nın doğuşu!

Aziz Nikolas kimdir?

Nicholas, üçüncü yüzyılın sonlarına doğru bugün Antalya Demre’de yer alan Myra antik kentinde dünyaya gelir. Çocukken yetim kalan Nikolas, hayatını yoksullara ve hastalara yardım etmeye adar ve mirasını onlar için harcar.

Genç yaşta keşiş olur. Daha sonra, Myra’nın piskoposu olarak görev yapmaya başlar ve bölgede son derece popülerlik kazanır. Özellikle zor durumda kalan çocukları koruyup kollar.

Aziz Nikolas’ın 6 Aralık 343’te öldüğüne inanılıyor. Ölüm yıl dönümünde insanların hayırseverlikte bulunarak ve yoksulları gözeterek onu anmaya devam ettiği söylenir.

Aziz Nikolas, günümüzde Demre’de bulunan Myra antik kentinde dünyaya gelir.

Aziz Nikolas Avrupa’da Popülerlik Kazanıyor

Ölümünden sonra Myra’daki kilisesine gömülen Nikolas’ın şöhreti yayılmaya devam eder. 1087’de İtalyan denizciler Aziz’e ait olduğu söylenen eşyaları Myra’dan çalarak İtalya’nın Bari kentine götürürler. Böylelikle, Aziz Nikolas’ın Avrupa’daki popülaritesi iyice artar.

Orta Çağ’da Nikolas’a duyulan sevgi Avrupa’nın her yerine yayılır. O artık çocukların, denizcilerin, bekar kadınların, tüccarların koruyucusudur.

16. yüzyıldaki Reform hareketleri sonrasında ise popülaritesi gittikçe azalmaya başlar. Ne var ki, Hollandalılar ondan vazgeçemezler ve Aziz Nikolas’ı Sinterklaasadıyla yaşatmaya devam ederler.

Aziz Nikolas Noel Baba Figürüne Dönüşüyor

17. yüzyıldaki sömürgecilik döneminde, Hollandalılar Aziz Nikolas geleneğini Amerikan kolonilerindeki New Amsterdam’a (şimdiki New York City) taşırlar. Sinterklaas, ülkenin İngilizce konuşan çoğunluğu tarafından Santa Claus adıyla benimsenir. Daha sonra da iyi kalpli yaşlı adam efsanesi, yaramaz çocukları cezalandıran ve iyi çocukları hediyelerle ödüllendiren eski İskandinav halk hikayeleriyle harman olur.

Santa Claus imgesi 19. yüzyılda Amerika Birleşik Devletleri’nde son halini alarak Noel arifesinde hediye dağıtan Noel Baba figürüne dönüşür.

Aziz Nikolas Bayramı

Günümüzde Fransa, Almanya, İsviçre, Lüksemburg, Belçika ve Hollanda, Aziz Nikolas bayramını kutlamaya devam ediyor. Nikolas 6 Aralık arifesinde evleri ziyaret ederek uslu çocuklara hediyeler getiriyor.

Aziz Nikolas’a zaman zaman kötü kalpli “Père Fouettard” ya da “Kara Peter” de eşlik edebiliyor. Yaramazlık yapan çocukları çuvalına koyup götürmesiyle bilinen bu karakter, Aziz Nikolas’la beraber şehrin sokaklarını turlayarak çocukları uslu olmaları konusunda uyarıyor.

Bugün Fransa’da başlıca Alsace, Lorraine, ve Lille’de Aziz Nikolas Bayramı hala sevinçle kutlanmaya devam ediyor.


İşte Noel Baba’nın doğuşu! Bu aralık ayında Türkiye’de Noel coşkusunu yaşamak isterseniz “Türkiye’deki Noel Pazarları” yazımıza bakmayı unutmayın.

Yazar Hakkında

Sıla

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala