Fransız edebiyatının öne çıkan eserlerini keşfedeceğiniz bir içerik ile karşınızdayız. Yazarların doğum ve ölüm tarihlerinden oluşan bu listeyi, Aralık ayına girmişken sizler için derledim. Aralık takvimi sayesinde yeni yazarlar ve eserler keşfetmenizi sağlamayı umuyorum. Fransız edebiyatı yazarları, keşfettikçe daha da derinleşen ve kendine çeken bir liste. Gelin bu serüvene birlikte çıkalım ve Aralık ayı takvimini mercek altına alalım. Keyifli okumalar!
Alexandre Dumas, 5 Aralık 1870’te hayatını kaybetti.
Türk okura çok da uzak olmayan bir isim Alexandre Dumas. Romantik ve tarihi kurgu eserleriyle bilinir. Büyük annesinin siyahi oluşu nedeniyle hayatı boyunca çeşitli kesimler tarafından zorbalığa uğramıştır. En bilinen eserleri Üç Silahşörler (fr. Les trois mousquetaires) ve Monte Kristo Kontu (fr. Comte de Monte-Cristo)’dur.
Monte Kristo Kontu, aynı zamanda Milli Eğitim Bakanlığı’nın 100 temel eser listesinde de kendisine yer bulmuştur.
Benjamin Constant, 8 Aralık 1830’da hayatını kaybetti.
Romantizm akımının Fransa’daki öncüleri arasında yer alır. Edebi eserlerinin yanı sıra liberalizm konulu birçok politik eser de kaleme almıştır. Tek romanı Adolphe‘te tüm tutkuları, arzuları ve duygularıyla modern insanı konu edinmiştir. Eserde Benjamin Constant‘ın kendi hayatından da birçok nüve bulunur.
Alfred de Musset’nin Doğumu: 11 Aralık 1810.
Yine romantizm, yine Fransız edebiyatı… Bu kez özne, romantik şair ve oyun yazarı Alfred de Musset. Özellikle Lorenzaccio ve Fantasio adlı oyunlarıyla tanınır. Tek romanı Bir Zamane Çocuğunun İtirafları (La Confession d’un enfant du siècle), büyük ölçüde otobiyografik olmakla birlikte Fransız İhtilali’nin ardından yaşanan çalkantıların bireylere etkisini gözler önüne serer.
Fransız Edebiyatı İz Bırakan Yazarları: Gustave Flaubert, 12 Aralık 1821’de dünyaya geldi.
Fransız edebiyatı ve realizm denilince akla ilk gelen isimlerden biri şüphesiz Gustave Flaubert’dir. Gerçekçi romanlarıyla hem yaşadığı dönemin Fransasını ustaca yansıtmış hem de karmaşık ve çok katmanlı karakterler sunmuştur. En önemli eserlerinden biri olan Madame Bovary, yazıldığı dönem oldukça tepki çekmiş ve ahlak dışı olmakla suçlanmıştır.
Ölmeyi istiyordu ancak aynı zamanda Paris’te yaşamayı da.
Gustave Flaubert, Madame Bovary
Paul Éluard, 14 Aralık 1895’te dünyaya geldi.
Birinci Dünya Savaşı sırasında cephede görev alan Fransız şair Paul Éluard, gerçeküstücü (fr. surrealisme) ve dadacıdır. Savaşta şahit olduğu yıkım ve insanlık trajedisini Le Devoir isimli şiir derlemesinde anlatır. Daha sonra İkinci Dünya Savaşında direniş şairlerinden biri olur. En bilinen şiiri Özgürlük (fr. Liberté) de bu direnişin sembollerindendir.
Alphonse Daudet, 16 Aralık 1897’de hayatını kaybetti.
Natüralist bir yazardır. İlk eseri bir şiir derlemesi olan Aşık Kadınlar (fr. Les Amoureuses)’dır. Ailesinin iflasının ardından Paris’e giderek kaleme aldığı bu derlemenin ardından şehire göçünü anlatan Küçük Şey (fr. Le Petit Chose)’i yayımlar. En bilinen eseri özellikle Provence bölgesindeki kırsal yaşamı anlatan masallarının bir derlemesi olan Değirmenimden Mektuplar (fr. Lettres de mon moulin)’dır.
Marguerite Yourcenar, 17 Aralık 1987’de hayatını kaybetti.
Fransız Akademisi’ne kabul edilen ilk kadın yazar olan Marguerite Yourcenar, tarihi romanlarıyla tanınır. Ancak deneme ve şiir türünde de eserler vermiştir. En bilinen yapıtı Hadrianus’un Anıları ( fr. Mémoires d’Hadrien)’dır. Bu eserde Roma İmparatoru Hadrianus’un öyküsünü kendi ağzından aktarır.
Jean Racine, Klasik Fransız Edebiyatı Yazarı (Doğum: 22 Aralık 1639)
Fransız klasik tiyatrosunun en önemli isimlerinden biridir Racine. Tiyatronun altın çağı 17.yüzyılda Moliere ve Corneille ile aynı dönemde eserler vermiştir. Trajedi türünde oyunlar kaleme almıştır. Antik Yunan tragedyalarını kendine has üslubuyla yeniden işlemiş ve günümüze dek birçok dramaturga ilham olmuştur. En bilinen eserlerinden biri Seneca’nın aynı adlı eserinin yeniden yazımı olan Phaidra (fr. Phèdre)’dır.
Théophile Gautier 23 Aralık 1872’de hayatını kaybetti.
Théophile Gautier’nin eserleri romantizm ve sembolizmin eşsiz bir harmanıdır. Kendisi romantizmin savunucularından olmasına rağmen eserlerinde parnasyen ve sembolist unsurlara da rastlanır. Roman, tiyatro oyunu ve şiir gibi farklı türlerde eserler verir. En bilinen eserleri arasında Matmazel Maupin (fr. Mademoiselle de Maupin) adlı romanı sayılabilir. Ayrıca Gautier’nin İstanbul izlenimlerini anlattığı İstanbul (fr. Constantinople) isimli bir eseri de bulunur.
Fransız Edebiyatı Yazarları Arasında Yer Alan Louis Aragon‘un Ölümü: Aragon, 24 Aralık 1982’de hayatını kaybetti.
Sürrealizm ve dada akımlarının kurucuları arasında yer alır Louis Aragon. Tıpkı Paul Éluard gibi İkinci Dünya Savaşı döneminde Nazizme karşı direnişin sesi olan şairlerden olmuştur ve savaşta bizzat yer almıştır. Şiirlerinin yalınlığı ve ahengi dikkat çeker. Mutlu Aşk Yoktur (fr. Il n’y a pas d’amour heureux), en bilinen şiirlerinden biridir.
Soğuk ve karanlık kış gecelerinde okumalık bir şeyler ararsanız, Fransız edebiyatından derlediğim korku hikayeleri seçkisine göz atabilirsiniz!
Fransız edebiyatı yazarları aralık takvimine ilişkin yazımızı burada, Françoise Hardy’nin sesinden Louis Aragon’un eşsiz dizelerini dinleyerek bitirelim. Keyifli dinlemeler.