Kültür Sanat

Fransa Müze Rehberi: 10 Eşsiz Sanat Müzesi

Biraz Paris’in dışına çıkmaya ve farklı şehirlerdeki 10 müzeyi gezmeye ne dersiniz? İşte sizler için hazırladığımız Fransa müze rehberi!

Kültür ve sanat açısından Avrupa’nın en çok müzeye ve sanat galerisine sahip olan ülkelerinden biri Fransa. Ancak Fransa’da bulunan müzeler ve sanat kurumları dendiğinde maalesef çoğumuzun aklına sadece Paris ‘te bulunan müzeler geliyor. Halbuki Fransa’nın her şehri kendine özgü müzelere, koleksiyonlara ve kültürel miras alanlarına sahip. Fransa’nın neredeyse her şehrinde en az bir sanat müzesi, galerisi ya da bir fondation’a denk gelmek mümkün. Bu müzelerin hepsi sanat tarihinin en tanınan, en beğenilen sanatçılarına ve eserlerine ev sahipliği yapmakta. Gelin beraber Fransa’nın farklı şehirlerinde ve bölgelerinde bulunan sanat müzelerini keşfedelim.

Palais des Beaux Arts de Lille, Lille

Fransa’da koleksiyonu ve yapısıyla en çok dikkatimi çeken müzelerden biri Lille şehrinde bulunuyor. Paris’e olan yakınlığıyla ulaşımı kolay olan bu şehre bir seyahat planlıyorsanız, müzelerini görmeden seyahatinizi tamamlamayın. Palais des Beaux Arts de Lille yani Lille Güzel Sanatlar Müzesi, 19.yüzyılda kurulmuş bir müze. Koleksiyonu oldukça geniş ve Fransa’nın en büyük sanat müzelerinden biri olmasıyla bilinmekte. Müzenin sanat koleksiyonunda Donatello, Raphael, Rodin, Rembrandt ve Rubens gibi ünlü sanatçıların eserleri bulunmakta. Dolayısıyla sanat tarihine ilgisi olanlar için oldukça geniş bir yelpaze sunmakta. Koleksiyonu kadar müze binası da dikkate değer. Müze size sanki 19.yüzyıl Fransa’sında bir zaman yolculuğu yapıyormuş hissi veriyor. Sanat tarihinin hangi dönemine ilgi duyuyorsanız müzede mutlaka o döneme ait eserler görmeniz mümkün. Orta Çağ, Rönesans, heykeller, 17.yüzyıl eserleri ve birçok eseriyle oldukça zengin bir sanat müzesi.

Koleksiyona dahil olup müzenin web sayfasından dijital olarak da keşfedebileceğiniz sanat eserlerinin bazılarını sizlerle paylaşalım:

Müzeyi ziyaret etmenizi tavsiye ediyorum fakat Lille şehrine yolunuz düşmezse de üzülmeyin. Müzenin web sayfasında eserlerden bazılarını dijital olarak keşfedebilir ve eserleri anlatan kısa sesli dinletileri dinleyebilirsiniz. Ziyaretinizi planlamak için web sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Musée de Grenoble, Grenoble

Fransa’nın Rhone-Alpes bölgesinde bulunan Grenoble şehrinde ilginizi çekecek bir müze tavsiyesinde bulunmak istiyorum. Musée de Grenoble, özellikle kalıcı koleksiyonuyla ziyaretçilerin dikkatini çeken müzelerden. Bu müze 1798 yılında ilk kez ziyaretçilere kapılarını açmış. Müzenin koleksiyonu, Batı resim sanatının çeşitli dönemlerine ait birbirinden eşsiz eserlerle sanatseverleri buluşturuyor. Grenoble Müzesi, koleksiyonunu kronolojik bir düzen içerisinde sanat izleyicisi ile buluşturmayı tercih ediyor. Matisse, Picasso gibi yirminci yüzyıl sanatçılarının eserlerine yer veriyor. Ayrıca müzenin bir bölümünü de özel olarak Antik Yunan ve Antik Roma arkeolojik eserlerine ayrılmış. Bu müzenin de daimi sanat koleksiyonundaki eserlerin çoğunu dijital olarak incelemek mümkün. Müzenin web sayfasında koleksiyonu incelerken birçok ilgi çekici sanat eserini görme fırsatı yakalayacaksınız.

Müzenin geniş koleksiyonundan en dikkat çekici birkaç örneği sizinle paylaşalım:

Müzeyi ziyaret etmeden önce detaylı bilgi almak isterseniz, web sayfasını incelemekte fayda var.

Musée Des Beaux Arts de Marseille, Marsilya

Şimdi sizi bir mimarlık harikasıyla tanıştırmak istiyorum, bunun için de yolumuz Marsilya’ya düşüyor. Marsilya denildiğinde aklımıza ilk gelen rotalar Notre-Dame De La Garde Bazilikası ya da Eski Marsilya Limanı olsa da Marsilya’ya gittiğinizde şehrin müzelerinden en azından birini de ziyaret etmenizi tavsiye ediyorum. Şehirde bulunan Avrupa ve Akdeniz Uygarlıkları Müzesi de oldukça dikkat çekici bir koleksiyona sahip. Fakat Marsilya Güzel Sanatlar Müzesi, mimarlık tarihi açısından eşsiz bir örnek olan binasıyla da birçok ziyaretçinin ilgisini çekiyor. Kalıcı koleksiyonundan seçilerek hazırlanan sergilerinin yanında müze ayrıca zengin bir seminer ve söyleşi takvimiyle ziyaretçileri sanat ve sanatçılar ile buluşturmayı hedefliyor. Özellikle Courbet ve Millet müzenin çeşitli eserlerden oluşan sanat koleksiyonunda eserlerini keşfedebileceğiniz sanatçılar arasında. Müze hakkında detaylı bilgi almak için web sayfasını inceleyebilirsiniz.

Musée des Beaux Arts Lyon, Lyon

Fransa’nın adını en çok duyurmuş şehirlerinden biri olan Lyon’da, Lyon Güzel Sanatlar Müzesi sanatseverleri bekliyor. Müzede antik çağ döneminden heykeller ve para örneklerinden, yağlı boya tablolara çeşitli eserler bulunmakta. Ayrıca müzeyi fiziksel olarak ziyaret etmeden, web sayfası üzerinden koleksiyonda bulunan eserlerinin büyük bir kısmını görebilme şansına sahipsiniz. Fragonard, Delacroix, Manet ve Monet eserlerini keşfedebileceğiniz sanatçılardan sadece bazıları. Eğer yolunuz Lyon’a ve çevresine düşerse bu müzeyi ziyaret etmeden dönmeyin!

Musée de l’institut Lumiére, Lyon

Lyon’a gitmişken ziyaret edebileceğiniz bir diğer müze de Musée de l’institut Lumiére. Sinema tarihi açısından çok önemli olan Lumiére kardeşleri, sinema veya medya bölümlerinden ders aldıysanız duymuşsunuzdur. Auguste ve Louis Lumiére kardeşler, sinematografi cihazı ve bilinen ilk film yapımcılarından olarak tanınırlar. Film tarihine ilgi duyuyor ve sinemanın dünyada ve Fransa’da nasıl geliştiğine bir göz atmak istiyorsanız bu müzeyi ziyaret etmek ilginizi çekebilir. Güzel sanatlar müzeleriyle karşılaştırdığımızda bu müze koleksiyon açısından daha az esere ve objeye sahip, ziyaretinizi planlarken aklınızda bulunsun.

@luckysophie

Musée des Beaux Arts, Rouen

Normandiya bölgesine bir seyahat planlıyorsanız, Rouen şehrinde ilginizi çekecek bir müze bulunmakta. Normandiya, son zamanlarda ünlü sanatçı David Hockney’nin Normandiya’yı resmettiği eserlerle güncel sanat dünyasında oldukça gündeme geldi. Hatta 2020 yılında Hockney’nin Normandiya’da baharı resmettiği dijital çizimlerinin bir kısmı İstanbul’da bulunan Sakıp Sabancı Müzesi’nde sergilendi. David Hockney’nin Normandiya bölgesini resmettiği eserlerinin sergilendiği süreli sergi 22 Eylül 2024 tarihine kadar Rouen Güzel Sanatlar Müzesi’nde olacak. Müzenin kalıcı koleksiyonunda Rönesans, Barok, İzlenimcilik gibi akımlardan ve dönemlerden çeşitli eserler görmek mümkün. Lavinia Fontana, Anton van Dyck ve George Morland müzede eserlerini keşfedebileceğiniz sanatçılardan sadece bazıları. 1801 yılında Napolyon Bonapart tarafından kurulduğu söylenen bu sanat müzesi mimar Louis Sauvageot tarafından tasarlanmıştır. Müzenin binası benim Fransa’da bulunan müzeler arasında en çok ilgimi çeken müze binalarından birisi. Yolunuz Rouen’a düşerse kesinlikle ziyaret listenize ekleyin.

Ayrıca Rouen Güzel Sanatlar Müzesi de dahil olmak üzere, Rouen’ın ücretsiz müzelerini detaylıca incelediğimiz yazıya göz atmayı unutmayın.

Musée des Beaux-Arts, Strasbourg

Strasbourg, kültür ve sanat açısından Fransa’nın en çok adını duyduğumuz şehirlerinden biridir. Strasbourg’da birçok farklı müze bulunuyor. Bu müzeler arkeoloji, tarih ve dekoratif sanatlar gibi birçok farklı alanda ayrı binalarda koleksiyonlarını sergiliyor. Şehirde bulunan Güzel Sanatlar Müzesi de oldukça dikkat çekici. Müze düzenli olarak süreli sergileri sanat meraklıları ile buluşturmaya dikkat ediyor. Musée des Beaux Arts şehirde benim ilgimi en çok çeken müze. Strasbourg’da sadece bir müzeyi ziyaret edecek kadar vaktiniz varsa ve resim ve heykel sanatına ilgi duyuyorsanız bence bu müzeyi tercih etmelisiniz. Portelerden natürmortlara, günlük yaşam sahnelerinden tarihi resimlere kadar koleksiyonda farklı dönem ve bölgelere ait eserler bulunmakta. Vouet, Courbet, Le Greco ve Canaletto, eserlerini keşfedebileceğiniz sanatçılardan sadece bazıları. Detaylı bilgi için müzenin sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Simon Vouet, Le martyre de sainte Catherine

Musée Fabre, Montpellier

Yaz ve bahar aylarında ayrı bir güzeldir Montpellier şehri. Sıcak havanın etkisinin hissedilmeye başlandığı bahar aylarında açık havada yaptığımız gezintilere küçük bir ara vererek bir müze keşfetmenin zevki de ayrıdır bence. Fabre Müzesi adını duyurmuş bir müzedir. Müzeye girdiğinizde kırmızıya çalan duvarlarında sergilenen ünlü sanatçıların büyük ve eşsiz eserleri oldukça ilgi çekicidir. Jean Ranc, Berthe Morisot ve Gabriel Metsu, müzede eserlerini keşfedebileceğiniz sanatçılardan. Detaylı bilgi için müzenin web sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Musée Calvet, Avignon

Daha önce Avignon şehrini ziyaret etme fırsatınız oldu mu? Şehir ünlü Rhône Nehri’nin kıyısında bulunur. Avignon ayrıca UNESCO Dünya Mirasları listesinde bulunan St. Bénézet Köprüsü (Pont St. Bénézet) ve Palais des Papes ile tanınmıştır. Fakat bence UNESCO Dünya Mirası Listesinde bulunan bölgeleri kadar Musée Calvet de ilgi çekici. Müzede Pierre Bonnard’ın “Jour d’hiver” eserinin yanında İznik’te 16.yüzyılda üretilen tarihi tabaklar gibi birçok farklı dönemden ve farklı içeriğe sahip eserler mevcut. Müzenin zengin koleksiyonunda tarih öncesi dönemden, Antik Çağ Hint Krallıkları eserlerinin ilk örnekleri gibi birçok ilgi çekici eser mevcut.

Musée de La Citadelle, Saint Tropez

Saint-Tropez, Fransa’nın Provence-Alpes-Côte d’Azur bölgesindedir. Marsilya’ya yaklaşık olarak 100 km uzaklıkta bulunmaktadır. Saint-Tropez’nin adı geçtiğinde aklımıza genellikle yaz günleri, plajlar ve şehrin atmosferini yansıtan ilgi çekici moda butikleri gelebilir. Fakat şehirde bulunan yaklaşık 400 yıllık bir tarihi kale bulunmaktadır. Bu kale şu an bir deniz ve denizcilik tarihi müzesi olarak Musée de La Citadelle olarak ziyaretçileri ağırlamaktadır. Müzenin konumu Saint-Tropez’nin oldukça yüksek bir noktasında konumlandığından, eğer yüksek konumlarda bulunmayı tercih etmiyorsanız ziyaret etmeden önce müzeyi araştırmanızı tavsiye ederim. Müze, deniz ve denizcilik tarihi açısından bilgileri ziyaretçilerle paylaşmakta. Önceki dönemlerde yaşamış balıkçılar, denizciler, deniz ticaretiyle uğraşanlar hakkında bilgilendirici ve ilgi çekici objeleri ziyaretçilerle paylaşmaktadır.

Son olarak, yine de Paris’in yeri ayrı diyenleri de unutmadık. Louvre Müzesi’nde kesinlikle görmeniz gereken eserleri derlediğimiz yazımız sizi bekliyor. Milo Venüsü’nden Halka Yol Gösteren Özgürlük’e… İşte asla kaçırmamanız gereken eşsiz 10 eser.

Yazar Hakkında

Mina Yaşar

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala