Louvre Müzesi, dünyanın en ünlü müzelerinden biridir ve hemen her döneme, sanat stiline ve coğrafi kökene ait başyapıtlarla doludur. Musée du Louvre, Fransa’nın başkenti Paris’in tam kalbindeki kraliyet coğrafyasında ziyaretçilerine gerçek bir müze deneyimi sunan sıra dışı yapılardan bir tanesidir.
Louvre Müzesi Ne Zaman Açıldı?
Dünyanın en büyük sanat müzesi olma unvanını taşıyan Louvre, ilk olarak 1190 yılında Philippe Augustus tarafından dinlenme yeri olarak inşa edilir. 1793 yılında ise halkın kendi eserlerini beğeniye açtığı ücretsiz bir sergi alanı olarak ilk kez ziyaretçilerini ağırlamıştır.
195.000 m2’lik devasa bir alan üzerine kurulan müzede 66.600 m2’lik sergi alanı yer alır. Bugün yaklaşık 500.000 sanat eserini çatısı altında bulunduran Louvre Müzesi’nde, bu eserlerin yalnızca 36.000 tanesi sergilenebilmektedir.
Louvre’un en meşhur eserlerine geçmeden, gelin son olarak müze ile özdeşleşen piramidin açılışına da göz atalım!
Louvre Piramidi Ne Zaman İnşa Edildi?
Çizimini mimar Ieoh Ming Pei’nin gerçekleştirdiği 21 metre yüksekliğindeki Louvre Müzesi piramidi 4 Mart 1988 tarihinde ziyarete açıldı. Fotoğrafta görüldüğü üzere Pei, dönemin Fransa başkanı François Mitterrand tarafından ağırlanmıştır.
Louvre Müzesi Bileti Nasıl Alınır?
İlk olarak bilet, Louvre Müzesi girişindeki gişeden satın alınabilir.
Bu şekilde en ucuz biletleri alabilirsiniz ancak sıra yapmanız gerekeceğini hatırlatalım. Bu bekleme süresi bazen oldukça uzayabilir ve haliyle biletler tükenmiş olabileceğinden hemen ziyaret etme şansınız olmayabilir. Tatil gibi yoğun dönemlerde bekleme süresi katlanır, bu nedenle bu yöntemden kaçınmak en iyisidir. Yine de “gider sıramı beklerim” diyorsanız veya başka seçeneğiniz yoksa, erken gitmeye çalışın. Bilet gişesi sabah 9’da açılmaktadır.
İkinci olarak bilet, Louvre Müzesi internet sitesi üzerinden alınabilir.
Biletlerinizi önceden online olarak satın alarak değerli zamanınızdan tasarruf edebilirsiniz. Normal biletlere kıyasla birkaç euro daha fazla ödersiniz, ancak sıra beklemeden girebilme avantajı elde edersiniz. Böylece istediğiniz zaman ziyaret edeceğinizden emin olabilirsiniz. Louvre Müzesi web sitesi buradan erişilebilir!
Lütfen kapıda bilet satan kimselere güvenmeyiniz, bizden söylemesi!
Louvre Müzesi 2024 Bilet Fiyatı Ne Kadar?
Louvre Müzesi, 2024 yılı itibariyle biletlerine zam yaptı. 2023 yılında 17 euros olan bilet fiyatları, 2024 itibariyle 22 euros olarak belirlendi.
Tam bilet (internet): 22 euros
Tam bilet (gişe): 17 euros
Louvre Müzesi, 18 yaşından küçüklere ve 26 yaşından küçük olup AB üyesi ülkelerde ikamet edenlere ücretsizdir. Türkiye’den gelen ziyaretçiler ne yazık ki 18 yaşından küçük değillerse ücret öderler. Son olarak, “her ayın ilk pazar günü ücretsiz müze” uygulaması artık Louvre Müzesi’ni kapsamamaktadır.
Farkındayız, Louvre gezisinin olmazsa olmaz tarihi eserlerini keşfetmek için sabırsızlanıyorsunuz. İşte o an geldi:
Louvre Müzesi Eserleri: Kesinlikle Görmeniz Gereken 10 Sanat Eseri
1- Samothrace’in Kanatlı Zaferi
Helenistik dönem Yunan heykeltıraşlığının en önemli eserlerinden birisidir. Samothrace’in Kanatlı Zaferi, zaferin sembolü olan Tanrıça Nike’yi bir geminin önünde tasvir eder. Türkçeye Semadirek’in Zaferi şeklinde de çevrilmektedir. Toplam 5,57 metre yüksekliğindeki bu heykel, M.Ö. 190 yıllarında Ege Denizi’nin kuzeyindeki Samothrace adasında yapılmıştır.
2- Mona Lisa: Louvre Müzesi Denince Akla Gelen İlk Eser
Fransızcada “La Joconde” olarak adlandırılır. Leonardo da Vinci tarafından, 1500’lü yılların başında Francesco del Giocondo’nun eşi Lisa Gherardini’nin portresi olarak yapıldığı düşünülmektedir. Mona Lisa, hiç şüphesiz Louvre Müzesi’nin en ünlü eseridir. Her gün 20.000’den fazla insan tarafından ziyaret edilir. Ancak uyaralım: Pasta atmak yasaktır!
Peki Paris’teki Louvre Müzesi’nde sergilenen Mona Lisa’nın 1911 yılında çalındığını biliyor muydunuz? Her yıl milyonlarca turisti Paris’e çeken bu eşsiz tablonun çalınma hikayesini bu yazımızda anlattık.
3- Milo Venüsü
Milo Venüsü, Helenistik dönemin sonlarında (M.Ö. 100 civarında) Milos Adası’nda keşfedilen ünlü bir Yunan heykelidir. Aphrodite (Roma mitolojisinde Venüs) tanrıçasını temsil eder. Afrodit Yunan Mitolojisi’nde aşk tanrıçasıdır ve temsilî gezegeni Venüs’tür. Aslında bu heykeli kolsuz bir Afrodit temsilidir. Milo Venüsü, 203 cm yüksekliğinde ve mermerden yapılmıştır. Antik heykel, XVIII. Louis (19. yüzyıl Fransız Kralı) tarafından Fransa’ya getirilmiştir.
4- Kana’da Düğün
Paul Veronese tarafından yapılan Kana Düğünü, İsa’nın suyu şaraba çevirdiği mucizeyi gösterir. Bu büyük eser, Louvre’daki en büyük boyutlu (70 m²) eserdir ve Venedik’te bir manastırın yemek salonu için yapılmıştır. Ancak her nasıl olduysa yolu Louvre’a düşer!
Louvre Müzesi’nde sergilenen bu tabloda, Kanuni’nin de resmedildiğini biliyor muydunuz? İsa peygamberin ilk mucizesi olan suyu şaraba dönüştürmesi hadisesini konu edinen 1563 tarihli tabloda, devrin Osmanlı Padişahı “Muhteşem Süleyman” da davetliler arasındadır.
5- Napolyon’un Taç Giyme Töreni
Jacques Louis David tarafından 1806-1807 yıllarında yapılan Napolyon’un Taç Giyme Töreni, Napolyon ve İmparatoriçe Josephine’in 1804 yılında Notre Dame Katedrali’ndeki taç giyme törenlerini betimler. Ayrıca Versay Sarayı’nda eserin neredeyse birebir kopyası bulunur.
David, Napolyon’un taç giyme töreni hadisesini resmettiği bu tabloda, tanıdık bir simaya da yer verir. Tarihe kazınan bu olaya, Osmanlı’nın Paris Büyükelçisi M. Sait Halet Efendi de şahitlik edecektir.
6- Medusa’nın Salı
Medusa’nın Salı (Fransızca: Le Radeau de la Méduse), Fransız ressam Théodore Géricault tarafından 1818-1819 yıllarında resmedilmiştir. Nitekim Fransız romantizminin önemli yağlı boya tablolarından birisidir. Tablonun boyu 491 cm, genişliği 716 cm ebatlarındadır. Tabloda, 1816 yılında Moritanya açıklarındaki kayalıklara çarpan Fransız fırkateyni Méduse‘ün çaresiz yolcuları resmedilir. Tabloda yer alan yolcular parçalanmış bir salın üzerinde betimlenmektedir.
Resim, bir kazazedenin hatırlayıp anlattığı bir anı gösterir. Kazazedeler, ilk olarak ufukta bir gemi görür, ardından ona işaret göndermeye çalışır. Ancak gemi gözden kaybolur. Doğal olarak saldakiler “çılgınca bir mutluluktan, derin bir ümitsizlik ve kedere sürüklenir“. Nihayetinde Argus isimli bu kurtarıcı gemi, iki saat sonra geri döner ve hayatta kalanları kurtarır.
7- Halka Yol Gösteren Özgürlük
Eugène Delacroix tarafından 1830 yılında resmedilen eser, Üç Gün Devrimi’nden esinlenir. Fransız bayrağını taşıyan alegorik bir kadın figürü içeren bu eser, sık sık Fransız Cumhuriyeti veya demokrasinin sembolü olarak kullanılır. Fransız Devrimi’nin de simgesi kabul edilen tablo, bugün Paris’teki Louvre Müzesi’nde sergilenmektedir.
8- Hammurabi Kanunları
Hammurabi Kanunları, MÖ 1760’lı yıllarda Mezopotamya’nın Babil ülkesinde ortaya çıkar. Hammurabi, tarihin en eski ve en iyi korunmuş yazılı yasalarından biridir. Elbette ki elimizde olan bilgiler ışığında böyle kabul edilir.
Babil kralı Hammurabi’nin çeşitli meselelerde verdiği kararlar, Babil’in koruyucu tanrısı Marduk adına yapılan Esagila Tapınağı’na dikilen bir taş üzerine Akadca dilinde yazılmıştır. Hammurabi, kendisine bu yasaları yazdıranın güneş tanrısı Şamaş’ın olduğunu söylemiştir. Dolayısıyla yasalar da tanrı sözü sayılıyordu.
Hammurabi Kanunlarının yazılı olduğu stel, bugün Louvre Müzesi’nde sergilenmektedir. Yaklaşık iki metrelik silindirik bir taşın üstüne çivi yazısı ile yazılmış olan yasalar 282 maddedir. Ancak bu maddelerin 33’ü (madde 66-99) şu anda okunamayacak durumdadır.
9- Büyük Tanis Sfenksi
Bir aslanın vücudu ve kralın başına sahip bu sfenks, tapınaklarda koruyucu olarak görev yapar. Eserde Amenemhat II, Merenptah ve Shoshenq I gibi firavunların isimleri bulunmaktadır. Büyük Tanis Sfenksi, 2600’lü yıllarda Eski Krallık döneminde pembe granitten oyulmuş Mısır sfenksi şeklinde bir heykeldir. Ayrıca bu eser, Mısır dışında korunmuş en büyük sfenkslerden biridir.
10- Khorsabad Sarayı Lamassus: Horsabad’ın Kanatlı Boğaları
Horsabad’ın kanatlı boğaları, insan başı, boğa vücudu ve kuş kanatlarından oluşan koruyucu ruhları temsil eder. M.Ö. 713 yılında inşa edilen şehrin ve sarayın kapılarını korurlardı. Ancak bugün Louvre’da yalnızca koridor kapısı koruyorlar!
BONUS
Fransa topraklarında yaşayan ilk zürafa “Zarafa”, 1827’de Mısır Valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa tarafından devrin Fransa Kralı X. Charles’a hediye edilmiştir. Ardından yaşamını burada sürdürür. Zarafa’nın bakıcısı Hassan’a ait portre de bugün Paris’teki Louvre Müzesi’nde sergilenmektedir.
Yazımız burada son buluyor. Elbette Louvre Müzesi’nin bu eşsiz eserlerini keşfetmek de size kalıyor. Ayrıca belirtelim ki girişte edineceğiniz harita sayesinde eserleri kolayca bulabileceksiniz. Müze haritasını yine de şöyle bırakalım: Louvre Müzesi Haritası.
Son olarak, Louvre Müzesi’nde sizin ilginizi en çok çeken eserin hangisi olduğunu yorumlara yazın!