Gündem

Macron Basın Toplantısı İle Fransa Gündemini Değerlendirdi

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un 16 Ocak 2024’te gündeme ilişkin düzenlediği basın toplantısından öne çıkan başlıkları bu yazımızda derledik.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, dün akşam Fransa gündemine dair önemli açıklamalarda bulundu. Ülkenin geleceğini şekillendirecek önemli değişiklikler ve yenilikler hakkında Macron, kapsamlı bir basın toplantısı düzenledi. Bu yazıda, Macron’un 16 Ocak 2024 tarihli açıklamalarından öne çıkan satır başlarını derledik. Eğitim, polis hizmetleri, toplumsal konular, ekonomi ve sağlık alanlarındaki pek çok konu Fransa gündemini uzunca süre meşgul edecek gibi görünüyor.

Macron’dan Yeni Hükümete Mesaj

Hatırlanacağı üzere Fransa’da geçtiğimiz günlerde hükümet değişikliğine gidilmişti. Başbakan Gabriel Attal himayesinde yeni hükümet göreve başladı. Macron, “sizden cesaret, etkinlik ve harekete geçmeyi istiyorum” sözleri ile yeni hükümete mesaj yolladı.

Macron Basın Toplantısı, 16 Ocak 2024

Fransa’daki Okullarda Milli Marş Öğrenimi Zorunlu Hale Gelecek, Tek Tip Kıyafet Uygulaması Başlayacak

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “tek tip kıyafet” uygulamasının bu yıl 100 okulda deneneceğini açıkladı. Sonuçlar olumlu olursa, 2026 yılında ülke genelinde tüm okullarda uygulanacak. Macron, bu üniforma uygulaması ile aileler arasındaki eşitsizlikleri ortadan kaldırmayı ve saygı için gerekli koşulları yaratmayı amaçladıklarını duyurdu.

Ayrıca, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron basın toplantısı esnasında çocukların ilkokuldan itibaren milli marş La Marseillaise’i öğrenmelerinin “olmazsa olmaz” olduğunu ifade etti. Dolayısıyla milli marşın ezberletilmesi uygulamasının zorunlu hale gelmesi bekleniyor.

Son olarak, Macron ortaokullarda tiyatro ve sanat tarihi derslerinin geri getirilmesi konusunda çalışma yapacaklarını açıkladı. Medeniyet, vatandaşlık ve empati gibi dersler de küçük yaş grupları için eğitim müfredatına eklenecek.

Macron Basın Toplantısı Esnasında Açıkladı: Fransa’da Güvenlik Tedbirleri Genişleyecek

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, sokak güvenliğini artırmak adına ülkedeki polis sayısını iki katına çıkarmayı hedeflediklerini açıkladı.

Macron, “daha güçlü bir Fransa aynı zamanda düzenin korunması anlamına da gelir. Sınırlarımızı daha etkin bir şekilde kontrol ederek, medeniyet ile bağdaşmayan davranışlara, ihlallere, uyuşturucuya ve radikal İslam’a karşı mücadele edeceğiz” sözlerine yer verdi.

Ayrıca Macron basın toplantısı sonunda, “temiz mekan” adı verilecek haftalık 10 uyuşturucu karşıtı operasyon yapılacağını duyurdu. Bu açıklamalar ışığında, özellikle lise sıralarına kadar inen uyuşturucu kullanım yaşının önüne geçilmek isteniyor.

Fransa’da Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Yöntemleri

Macron, kadına karşı şiddetle mücadele eden derneklere finansman sağlanacağını duyurdu. Koruma kararları, elektronik kelepçe uygulamasının yaygınlaştırılması, kolluk kuvvetlerine yönelik özel eğitimler, sığınma evleri, 3919 numaralı “şiddete dur de” hattının etkin kullanımı, kadına yönelik şiddet ile mücadele noktasında Macron’un sözlerinin satış başlarını oluşturdu.

Hatırlanacağı üzere Fransa’da hükümet, 1 Aralık itibariyle ev içi şiddet mağdurlarının talep halinde 600 Euro tutarında bir yardımdan yararlanabileceğini duyurmuştu. Kadın erkek fark etmeksizin ev içi şiddet mağdurları, ekonomik durumları göz önünde bulundurularak bu yardımı talep edebilecekler. Bugün yürürlükte olan uygulama ile ev içi şiddet mağdurlarının, şiddet ortamından uzaklaşabilmeleri amaçlanıyor.

Hamas Tarafından Öldürülen Fransa Vatandaşları Anılacak

Macron, Hamas tarafından öldürülen Fransız vatandaşlarının anısına 7 Şubat tarihinde bir tören düzenleneceğini açıkladı:

Fransa 7 Ekim’deki Hamas kaynaklı terör saldırılarında 41 çocuğunu kaybetti. 7 Şubat’ta, terör kurbanları anıtında aileleriyle birlikte kaybettiğimiz vatandaşlarımızı saygıyla anacağım.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron

Fransa’da Kısırlıkla Mücadele Planı Başlatılacak

Fransa’da 2023 yılı verilerine göre yıl boyunca toplam yaklaşık 700.000 çocuk dünyaya geldi. Bu sayı, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana gerçekleşen en düşük yeni doğum sayısı olarak kayıtlara geçti. Fransa İstatistik Kurumu (INSEE) tarafından yapılan bu açıklamalar hükümeti hareke geçirdi. Macron, düşük doğum Fransa’nın doğum oranını arttırmak için çalışmalar yapacaklarını duyurdu.

Fransa’da çalışan ebeveynler için ücret şartları iyileştirilmiş yeni bir doğum izni yürürlüğe girecek. Çalışan anne babalara 6 aya kadar doğum izni verilmesi gündemde. Ne kadar kısmının ücretli olacağı ancak kanun yürürlüğe girince öğrenilebilecek. Ayrıca, son yıllarda artış gösteren ve pek çok çiftin acı çekmesine neden olan kısırlıkla mücadele etmek için de büyük bir plan başlatılacak.

Ekonomi ve Sağlık Alanlarında Macron Reformları Yürürlüğe Girecek

Macron, Fransa’nın ekonomik gelişimine katkıda bulunması amacıyla, ülkedeki memurların performansa dayalı maaş sistemine geçirilmesini planladıklarını açıkladı.

Ayrıca, orta sınıf için 2 milyar avroya kadar bir vergi indirimi öngörülüyor. Bu iki başlık Macron’un yakın vadedeki ekonomi politikalarının temel taşlarını oluşturdu.

Üretim konusunda Macron şu sözlere yer verdi:

Fransa’nın daha fazla üretmesi gerekiyor. Bunu başarmak için gereksiz standartlara son vermeli, gecikmeleri azaltmalı, insanları işe almayı kolaylaştırmalı ve yükümlülükleri tetiklemek için eşikleri arttırmalıyız. Bu, büyüme, faaliyet ve ekonomik fırsatlar için bir yasanın konusu olacaktır.

Emmanuel Macron, 16 Ocak 2024

Sağlık alanında ise yabancı doktorlara oturum kartı verilmesi yeniden gündeme geldi. Sağlık sektöründeki istihdam açığını kapatmak amacıyla, Fransa’da yeni bir oturum kartı yürürlüğe girecek. Yeni göç yasası ile, Avrupa Birliği dışından Fransa’ya göç etmek isteyen doktor ve eczacılara uzun süreli oturum kartı verilmesi mümkün hale gelecek. Bu sayede ülkede alarm veren sağlık sektörünün ihtiyacına çözüm bulunması amaçlanıyor.

Bu oturum izni Fransızca “talent – profession médicale et de la pharmacie” şeklinde adlandırılacak.

Ayrıca daha iyi tedavi ve önleyici sağlık hizmetleri, aile hekimlerinin ücret tarifeleri ve acil servislerin rahatlatılması gibi önemli konular da gündeme alınacak.

Fransa’daki Reformlar İle Ne Amaçlanıyor?

Macron, Fransa’nın eğitimden sağlığa, ekonomiden toplumsal konulara kadar geniş bir yelpazede reformlar yapmayı hedefliyor. Bu değişiklikler, Fransa’nın gelecekteki yönünü belirleyecek ve ülkenin sosyal, ekonomik ve kültürel yapısını şekillendirecek. Macron’un bu adımları, hem Fransa içinde hem de uluslararası arenada büyük ilgi gördü ve geniş yankı buldu.

Fransa’nın gündemini şekillendiren bu politika ve planlarla, hem mevcut sorunlara çözüm bulmayı hem de ülkenin uzun vadeli geleceğini güvence altına almayı amaçlıyor.

Fransa gündemine ilişkin tüm gelişmelerde anında haberdar olmak için Twitter hesabımızı takip edebilirsiniz.

Yazar Hakkında

Fransız Gastesi

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala