Gündem

Fransa’nın Yeni Başbakanı Gabriel Attal Oldu!

Macron’un tam desteğine rağmen halkın desteğini çok büyük ölçüde kaybeden Elisabeth Borne istifa etti. Fransa’nın yeni başbakanı Gabriel Attal oldu.

Fransa’da uzun süredir gündemdeki yerini koruyan hükümet değişikliği nihayet gerçekleşti. Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, 8 Ocak Pazartesi günü Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a istifasını sundu. Ardından ise Macron, Borne’a teşekkür ederek bu istifayı kabul etti. Resmi açıklama Elysée Sarayı tarafından yapıldı. Bugün ise Fransa’da başbakanlık koltuğuna pek de sürpriz olmayan bir ismin geçeceği açıklandı. Böylelikle Fransa’nın yeni başbakanı Gabriel Attal oldu.

Elisabeth Borne İstifa Etti: “Borne Out

Fransa’nın tam 30 yıl aradan sonra kavuştuğu ilk kadın Başbakan olan Borne, Mayıs 2022’de başladığı görevi süresince eleştirilerin odağında oldu. Emeklilik yasası dahil tam 23 yasayı meclis önünde görüşülmeden oylamadan yürürlüğe koyan Borne, “Madame 49.3” lakabıyla anılıyordu.

Kısaca “meclis önünde görüşülmeden ve oylanmadan yasaların yürürlüğe konabilmesi” hükümleri içeren Anayasa 49/3 hakkında detaylı okuma yapmak isterseniz, bu yazımıza göz atabilirsiniz.

Başbakanlık yaptığı süre zarfında grevler, protestolar ve gensoru önergeleri ile gündem olan Borne’un istifası özellikle halk tarafından memnuniyetle karşılandı. 4 Ocak’ta yapılan bir ankette halkın desteğini tamamen kaybettiği ortaya çıkan Borne, nihayet istifa mektubunu Macron’a iletti. Bu anket sonucuna göre halkın %66’sı Borne’un görevini bırakması gerektiğini düşünmekteydi. Böylece Fransa’da yeni ve dinamik bir sayfa açılmış oldu.

Eski Başbakan Elisabeth Borne, Calvados vekili olarak tezkeresini alarak mecliste kalmaya devam edecek. Borne, 2022 yılında gerçekleşen seçimlerde milletvekili olma hakkını elde etmişti.

Fransa’nın Yeni Başbakanı Gabriel Attal Kimdir?

Halihazırda Milli Eğitim Bakanı olarak görev yapmakta olan Gabriel Attal, Matignon’da Élisabeth Borne’un yerine geçerek 34 yaşında Beşinci Cumhuriyet’in en genç Başbakanı oldu. Daha önce bu unvan, 1984 yılında görev yapan Laurent Fabius’a aitti (37). Peki Fransa gündemine yeniden oturan Gabriel Attal kimdir?

Genç Fransız Politikacı: Gabriel Attal

2007 yılında Institut d’études politiques de Paris (Sciences Po) kabulü alan Attal, 2013 yılında “affaires publiques” alanında Master yapmıştır. Attal ayrıca Panthéon-Assas Üniversitesi’nde hukuk eğitimi almıştır.

Attal, siyasete ise adımını 2006 yılında Sosyalist Parti ile attı. Bu çizgide siyasi faaliyet yürüten Gabriel Attal, parti sempatizanlığını hiçbir zaman gizlemedi.

2012 yılında Sağlık Bakanlığı bünyesinde bürokratik görev üstlenen Attal, 2017 yılına kadar kabine üyeliği yaptı.

Attal, 2016 yılında Macron tarafından kurulan “En Marche!” partisine geçiş yaptı ve 2018 yılında parti sözcülüğünü üstlendi.

2017 yılında milletvekili adayı gösterilen Attal, Hauts-de-Seine bölgesinde oyların yüzde altmışını alarak meclise girdi. Attal, 2022 yılında gerçekleşen seçimlerde yüzde elli dokuz oy ile tekrar vekil seçilmiştir.

Parlak ve sadık bir siyasi figür olan Attal, henüz 29 yaşında iken kabineye giriş yaptı. 2018 yılında Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde gençlikten sorumlu devlet sekreteri olarak görev yaptı.

Ardından Covid döneminde başa geçen Jean Castex hükümetinde hükümet sözcüsü görevini yine Gabriel Attal yerine getirmiştir. 2020 ila 2022 yılları arasında, özellikle Covid döneminde, ekranlarda en çok adı duyulan politikacılardan birisi haline gelmiştir.

2022 yılında kamu hesaplarından sorumlu bakan olarak atanan Gabriel Attal, 20 Temmuz 2023‘ten bu yana ise Milli Eğitim ve Gençlik Bakanlığı görevini sürdürmekteydi.

Fransa’da “Okullarda Dini Kıyafet Yasağı” Tartışmaları

Gabriel Attal, görev yaptığı kısa süre zarfında radikal açıklamaları ile gündeme oturmuştu. 28 Ağustos’ta katıldığı bir yayında konuşan Fransa eski Milli Eğitim Bakanı Gabriel Attal “Okullarda çarşaf vb. dini kıyafetlerin yasaklanmasına karar verdim. Laiklik, Fransa’da bir kısıtlama değil, bir özgürlüktür. Öğretmenin sınıfa girdiği zaman öğrencilerinin dini inancını anlayamaması gerekir.” sözleri ile tepki çekmişti.

Fransa Başbakanı Gabriel Attal Görevine Resmen Başladı

Attal, 9 Ocak 2024 itibariyle Başbakanlık görevine resmen başladı. Özellikle muhalif kesimden ise tepkiler çığ gibi büyüdük. Macron’a sadakati ile bilinen Attal, “Küçük Macron” olarak adlandırılıyor ve “Macronizm ideolojisinin emzirdiği çocuk” şeklinde nitelendiriliyor.

Ayrıca Attal, bazı kesimler tarafından ise dini kimliği (Yahudi) ve cinsel yönelimi (eşcinsel) sebebiyle de kayırıldığı konularında eleştiriliyor. Konuşulan her şeyden haberdar olmanız için yazdık, yoksa aslında bu kısmı pek de haber değeri taşımıyor.

Şimdi devam edelim!

Fransa'nın yeni başbakanı Gabriel Attal görevine başladı.

Muhalefetin son seçimdeki en güçlü figürlerinden olan Jean-Luc Mélenchon da, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un tercihini sert sözlerle eleştirdi:

“Attal hükümet sözcüsü olarak görevine geri döndü, böylece Başbakanlık makamı da ortadan kalmış oldu. Başkanlık monarkı, ülkede sarayıyla tek başına hüküm sürüyor. Prensleri ‘çocuk’ olan insanların vay haline!”

Jean-Luc Mélenchon

Kısacası tepkiler kısa sürede dinecek gibi durmuyor. Yakın zamanda Anayasa Konseyi incelemesi sona erecek olan Yeni Göç Yasası da, böylelikle kuvvetle muhtemel Attal Hükümeti döneminde yürürlüğe girecek. Fransa’nın en genç başbakanını, zor bir süreç bekliyor.

Yazar Hakkında

Fransız Gastesi

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala