Kültür Sanat

Fransız Edebiyatından Uyarlanan 5 Opera

Dünyanın en ünlü operalarına Fransız edebiyatının ilham olduğunu biliyor musunuz? Sizler için derlediğimiz Fransız edebiyatı operalarına birlikte bakalım.

Fransız edebiyatı daima, dünya çapında farklı alanlardan sanatçılar için ilham kaynağı olmuştur. Opera dünyasında da Fransız edebiyatı, birçok unutulmaz eserin temelini oluşturur. Şimdi birlikte Fransız edebiyatından uyarlanan beş operayı inceleyeceğiz. İşte Fransız edebiyatı operaları!

1. La Traviata:

Önce Giuseppe Verdi’nin muhteşem operası La Traviata’dan söz edelim. Bu opera, Alexandre Dumas Fils’in “Kamelyalı Kadın” adlı romanından uyarlamadır. Operadan önce tiyatroya uyarlanan Kamelyalı Kadın’ı Paris’te seyreden Verdi, hikayeden çok etkilenir ve operasını bestelemek için kolları sıvar. Roman, Paris’in yüksek sosyetesinde yaşayan Marguerite ile Armand’ın aşk hikayesini anlatır. Verdi’nin bu eseri, duygusal derinliği ve unutulmaz müzikleriyle opera severlerin kalbinde taht kurmuştur. Dolayısıyla La Traviata’nın, dünyanın en çok oynanan ikinci operası olması şaşırtıcı değildir. Romandaki trajik aşk hikayesi, Verdi’nin bestesiyle adeta perçinlenmiştir.

2. Carmen:

Georges Bizet’in eşsiz eseri Carmen, Prosper Mérimée’nin aynı adlı romanına dayanmaktadır. Carmen, bir tütün fabrikasında çalışan özgür ruhlu bir kadındır. Ona deliler gibi aşık olan asker Don José, Carmen’in yasaları çiğneme üzerine kurulu hayatına ayak uydurabilecek midir? Tutkulu aşk, ihanet ve intikam dolu bu hikaye, Bizet’in muhteşem müziğiyle birleşerek opera sahnelerindeki yerini almıştır. La Traviata’nın ardından dünyanın en çok sergilenen operasıdır. Operayı bilmeyenlerin dahi aklına kazınan müziği bunu kanıtlar niteliktedir.

Ayrıca Carmen, librettosunun Fransızca olmasıyla dikkat çeker ve bu özelliğiyle listedeki diğer operalardan ayrılır.

Ayrıca, Carmen’i daha detaylı incelediğimiz yazımıza göz atmayı unutmayın.

3. Le Mariage de Figaro:

Şimdi sırada Wolfgang Amadeus Mozart’ın ünlü operası Le Nozze di Figaro (Figaro’nun Düğünü) var. Mozart’ın operası Pierre Beaumarchais’nin “Figaro’nun Düğünü” adlı tiyatro oyununa dayanmaktadır. Bu komik opera, Kont Almaviva’nın kurnaz uşağı Figaro’nun entrikalarını ve aşk maceralarını anlatır. Mozart’ın büyüleyici müziği ile opera severlerin favorilerinden biri olmuştur. Beaumarchais’nin oyununun yazılmasından kısa süre sonra bestelenmiştir. Ancak oyun Fransa’da, Fransız Devrimi’nin ayak sesleri olarak görülen replikler nedeniyle sansürlenmiştir. Mozart’ın operasında ise oyunun bu kısımları çıkartılmıştır. Yine de Figaro’nun Kont’u parmağında oynatması aristokrat kesimi yakın zamanda neler beklediğininin habercisidir.

Şimdi sizi Mozart’ın eşsiz uvertürüyle baş başa bırakıyoruz. Bu versiyonundaki minik kukla oyunu da ayrıca keyifli.

4. Le Barbier de Séville:

Pierre Beaumarchais’nin bir diğer oyunu Sevil Berberi de operaya uyarlanmıştır. Gioachino Rossini’nin müzikal dehası ile Le Barbier de Séville (Sevil Berberi), opera dünyasında kendine yer edinmiştir. Beaumarchais’nin Figaro üçlemesinin ilki olan bu oyun, Figaro’nun Düğünü’nden öncesini anlatır. Entrikalarla dolu eğlenceli bir aşk hikayesini konu alır ve bu kez Sevil Berberi olarak karşımıza çıkan Figaro’nun maceralarını anlatır. Rossini’nin neşeli ve eşsiz müziği, bu eseri klasikleştirmiştir. Uvertürleriyle ünlü olan Rossini’nin Sevil Berberi uvertürünü de daha önce duyduğunuzdan emin olabilirsiniz.

Ancak burada bugün Sevil Berberi’nin en ünlü aryası olan “Largo al factotum”u paylaşıyoruz. Fiiigaaaroo… Figaro Figaro Figaro!

5. La Tosca:

Giacomo Puccini’nin etkileyici operası La Tosca, Victorien Sardou’nun “Tosca” adlı tiyatro oyununa dayanır. İtalya’nın Napolyon işgali altında olduğu dönemin politik entrikaları altında ezilen tutkulu bir aşkı konu alır. Puccini’nin güçlü müziği ve dramatik atmosferi, La Tosca’yı unutulmaz bir opera yapmaktadır. Hikayesinin gücü sizi öyle bir etkileyecek ki, iddia ediyoruz La Tosca’yı izledikten sonra bir daha asla unutamayacaksınız.

Ayrıca La Tosca’nın Mustafa Kemal Atatürk’ün en sevdiği opera olduğunu biliyor muydunuz?


Fransız edebiyatının zengin mirası, opera dünyasında da derin izler bırakmıştır. Bu eşsiz eserler ve hikayeleri hem edebiyatta hem de opera sanatında okurlarını, seyircilerini ve dinleyenleri büyülemeye devam ediyor.

Peki Fransız edebiyatı operaları arasından sizin favoriniz hangisi?


Kaynakça:

https://www.operabase.com/statistics/fr

Yazar Hakkında

Beyza Özdemir

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala