DELF ve DALF Nedir?
Fransızca becerinizi ölçen DELF ve DALF, Avrupa Konseyi’nin A1-C2 seviyeleri arasında Avrupa Dilleri Ortak Avrupa Referans Çerçevesi’nin (CEFRL) altı seviyesini kapsar. DELF, A1-A2 ve B1-B2 (temel ve orta) seviyelerine karşılık gelirken; DALF, C1-C2 (ileri düzey) seviyelerine karşılık gelir. DELF ve DALF dünya çapında tanınan ve herhangi bir süre limiti olmaksızın geçerliliği bulunan bir diplomadır.
Diplôme d’Etudes en Langue Française (DELF), Fransa Milli Eğitim Bakanlığı tarafından verilen bir diplomadır. DELF, adayın yabancı dil olarak Fransızcadaki ustalık düzeyini farklı dil becerilerinde test eder:
- Yazılı anlatım becerisi
- Okuduğunu anlama becerisi
- Sözlü anlatım becerisi
- Dinlediğini anlama becerisi
Farklı DELF seviyeleri, Diller için Avrupa Ortak Referans Çerçevesini (CEFR seviyeleri) takip eder. Her seviye ve her katılımcı için bir diploma vardır.
DELF, dünya çapında 164’ten fazla ülkede eğitimden sorumlu bakanlıklar tarafından en çok kullanılan Fransızca sınavlarından biridir. Bugün itibariyle 1000’den fazla sınav merkezi bunu sunmaktadır.
Bu diplomalar aşağıdaki durumlar için zorunludur :
- Fransız veya frankofon üniversitelere kayıt
- Üniversite eğitim bursları
- Kanada ve Quebec’e göçmenlik başvurusu
Örneğin Fransa veya Kanada’da Fransızca konuşulan üniversitelere girmek isteyenler için DELF zorunluluğu aranabilir. Seviye olarak ise Fransa’da, B2 seviyesi sizi bir üniversiteye girmek için yapılan sınavdan muaf tutar.
DELF ve DALF Sınavları İçeriği
DELF
İlk olarak ifade etmek gerekir ki testler aşağıdaki sırayla sunulur:
Dinlediğini anlama becerisi: Sesli belgelere dayalı soruları yanıtlama. Seçilen seviyeye bağlı olarak, içerik değişebilir.
– A1-A2 seviyesinde genellikle günlük yaşamdaki diyaloglardan oluşan bir kayıt dinletilir.
– B1-B2 seviyesinde genellikle radyo alıntıları, bir konuşma, bir sunumdan kesitler yer alır. Zorluk seviyelerine bağlı olarak 20 ile 30 dakika arasında değişir.
Okuduğunu anlama becerisi: 2-3 metinle ilgili sorulara yanıt vermek şeklinde gerçekleşir.
– A1-A2 seviyesi günlük yaşam hakkındadır.
– B1-B2 seviyesinde ise Fransa veya Fransızca konuşulan ülkeler ile ilgili tartışmacı ve bilgilendirici metinler yer alır. Zorluğa bağlı olarak 30 dakika ile 1 saat arasındadır.
Yazılı anlatım becerisi: Seçilen seviyeye bağlı olarak 2-3 kısımdan oluşur.
– A seviyesi: Basit cümleler yazma, bir olayı veya deneyimi anlatma
– B-C seviyesi: Genel bir tema üzerinde tartışmacı konumda olduğunuz bir anlatım yapmanız istenir. Sınav süresi zorluğa bağlı olarak 30 dakika ile 1 saat arasında değişmektedir.
Sözlü anlatım becerisi: Bu kısım sınav görevlilerinden oluşan bir heyet önünde yapılır. Konular ise genellikle şu şekildedir:
1. Kendiniz, aileniz, ilgi alanlarınız hakkında konuşursunuz. Ardından size bu konularda birkaç soru sorulur. Yaklaşık 1,5 dakika süre verilir.
2. Bir konu üzerinde alıştırma: Bir konu seçersiniz (Örneğin “hiç seyahat ettiniz mi”, “nereye gitmek isterdiniz” vb.) Akabinde, konu hakkında yapacağınız 2 dakikalık sunum sonrasında sınav görevlilerince yöneltilen birkaç soruyu cevaplarsınız.
3. Etkileşim içinde alıştırma: Size bir durum verilir (Örneğin “pastanede”, “telefonda” vb.) ve bu durumu sözlü olarak idare edebileceğinizi göstermeniz istenir. Yaklaşık 3-4 dakika süre verilir.
Bunlar genel sınav için standart DELF testleridir. DELF Pro testleri de benzerdir ancak alıştırmaların içeriği profesyonel konulara (şirket, ofis, idari birim vb.) odaklanmaktadır.
DALF
DALF biraz daha farklı bir sınavdır. C1 Seviyesi çok farklı alıştırmalar sunar, C2 seviyesi anlama ve ifadeyi (sözlü ve yazılı) birleştirir.
Sözlü anlama becerisi (ve C2 için sözlü anlatım):
– C1 Seviyesi: 8 dakikalık uzun bir belge (röportaj, konferans, vb.), iki tekrardan oluşan dinleme, ardından birkaç belge (reklamlar, flaş haberler vb.) ile ilgili çalışmalar yapılır. (40 dakika süre verilir)
– C2 Seviyesi: Bir belge üzerinde çalışma yapılır, ardından belgenin ana teması hakkında bir jüri ile tartışılır. (1 saat süre verilir)
Okuduğunu anlama becerisi (ve C2 için ifade yeteneği sınavı):
– C1 Seviyesi: Bir edebi metin veya gazete metnini anlama çalışması yapılır. (50 dakika süre verilir.)
– C2 Seviyesi: Bir belge dosyasından yapılandırılmış bir metin üretimi. (3 saat 30 dakika süre verilir)
Yazılı anlatım becerisi C1: Bir belgeler bütününün sentezi yapılır (mektup veya bilimsel bir konu), ardından bu belgelerin içeriğine dayalı bir deneme yazılır. (2 saat 30 dakika süre verilir.)
Sözlü anlatım becerisi C1: Birkaç yazılı belgeye dayalı sunum ve ardından bir jüri ile tartışma yapılır. (1 saat süre verilir.)
Alıştırmaların zorluğu ve teması ise seçtiğiniz seviyeye göre değişir. Bu testi yapmadan önce seviyenizi yaklaşık olarak bilmeniz önemlidir.
2020 senesinden itibaren “Anlama” kısımlarında çoktan seçmeli soru tiplerine geçiş yapılmıştır. Önceki sistemde de çoktan seçmeli sorular görüyorduk fakat 2020 senesi itibariyle tüm sorular çoktan seçmeli olup açık uçlu sorular kaldırılmıştır.
Neredeyse geçiyordum!
Sınavların seviyeleri zorlaştıkça tabii ki sınavda başarılı olmak daha çok çalışmayı gerektiriyor. Hepimizin başına gelebileceği gibi, bazen sınavları kıl payı geçemediğimizde daha çok üzülüyoruz. Peki ne yapabiliriz? Tabii ki sınavı tekrarlamak gibi bir imkanımız var. Eğer sınavda başarısız olduysanız sınava tekrar girebiliyorsunuz. Fakat girmiş olduğunuz sınavda notunuzu yükseltmek için tekrar girme şansınız olmuyor. Bunun yanında, sınavınızın tekrar kontrol edilmesini talep edebilirsiniz! Bunun için tek şart ise minimum 48/100 almış olmak.
Sınava nasıl hazırlanabilirim?
İlk olarak, grammaire bilgisi öğrenmenin yanında sınavın metodolojisine de hakim olmak gerekmektedir.
İkinci olarak, internet üzerinden çıkmış sınav sorularına kolayca ulaşabileceğiniz gibi gerektiği zaman dışarıdan bir destek alarak da bu sınava hazırlanabilirsiniz!
Üçüncü ve son olarak, Fransızca öğrenmek ile ilgili yazılarımıza ulaşmak için bu bağlantıya göz atmayı unutmayın.
Bon courage !