#GasteKüpürü

#GasteKüpürü (20-27 Kasım)

Fransa’da bu hafta hangi gelişmeler yaşandı? Öne çıkan tüm haberleri sizler için derledik!

Fransa’dan Öne Çıkan Gelişmeler

  • Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, mecliste tıkanan bütçe görüşmelerinin önünü hükümet eliyle açmaya devam ediyor. Kısa bir zaman içerisinde sosyal güvenlik bütçesi 6. defa Anayasa 49.3 uyarınca Meclis önünde tartışılmadan ve oylanmadan yürürlüğe kondu.
  • Fransa Dışişleri Bakanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından başlatılan Pençe-Kılıç operasyonu hakkında bir açıklama yaptı. Açıklamada “endişe duyuyoruz” ibarelerine yer verilirken, kara harekatına geçilmemesi çağrısı yapıldı. Açıklamanın tamamını buradan Türkçe ve Fransızca okuyabilirsiniz.
  • Fransız meclisi, kürtaj hakkının Anayasa’da yer alması için sunulan kanun tasarısını kabul etti. Tasarı Senato önünde oylandıktan sonra referanduma götürülecek.
  • Emmanuel Macron “Adalet özgürce işini yapıyor. Yapılması gereken her şey şeffaflıkla, tarafsızca yapılacaktır.” açıklamasında bulundu. Macron’un 2017 seçim kampanyasına ilişkin yasa dışı finansman sağlama sebebiyle soruşturma başlatılmıştı.
  • Fransa’da Noel Bayramı dönemi başladı. Paris, Strasbourg, Lille başta olmak üzere Fransa’nın pek çok şehri Noel ışıkları ile ışıklandı.
  • Paris’te Noel ruhunu yaşamak isterseniz ekibimiz Parizyenlerinden Aydan Bayar’ın hazırladığı bu twit akışına göz atmayı unutmayın!
  • Dünya Kupası açılışında Katar ile Ekvador arasında oynanan müsabaka TF1 kanalında 5.13 milyon tekil izleyici tarafından canlı takip edildi. Boykot kararlarına rağmen 2018’de 3.98 milyon olan izleyici sayısı artış gösterdi.
  • Twitter’ın Fransa sorumlusu Damien Viel, 7 yıl görev yaptığı firmadan “c’est fini” diyerek istifa etti.
  • Son şampiyon Fransa, 2022 Dünya Kupası’na da fırtına gibi başladı. Maviler, Avustralya önündeki ilk maçını 4-1, Danimarka maçını ise 2-1 kazanarak gruptan çıkmayı garantiledi.
  • Fransız hükümeti, öğrencilere gıda yardımı yapan kurumlara 10M€ yeni bütçe ayırdı. Kış sonuna kadar dağıtılacak olan bu miktar, toplamda yaklaşık üç yüz bin yardım kolisine tekabül ediyor.
  • Fransa’da Elabe tarafından yapılan bir anket, Fransızların %68’inin mutlu olduğunu ortaya koydu.

Fransa’dan öne çıkan gelişmeler bu şekildeydi. Şimdi kültür-sanat, edebiyat ve özgün içerikler ile devam edelim.

Fransız Edebiyatı Kitap Tavsiyesi

Haftanın Kitap Önerisi: Sözcükler

“Ben hayatıma nasıl başladımsa öyle öleceğim kuşkusuz, hep kitapların arasında.”

Jean-Paul Sartre
Jean-Paul Sartre / Sözcükler

Varoluşçuluk denince akla gelen ilk isim olan Jean Paul Sartre’ın, Sartre oluş hikayesini anlatan eşsiz bir otobiyografi!

Bu kitapta; çocukluğunun erken dönemlerinden başlayarak ailesiyle geçirdiği zamanı, büyükbabasından aldığı ilhamı ve annesine duyduğu sevgiyi bizzat Sartre’dan okumanın keyfine varacaksınız!

Akıcı üslubu ve samimi anlatımı ile büyüyünce varoluşçu felsefenin en büyük ismi olacak olan küçük ama cüretkar Jean-Paul’ün dünyasında kaybolacaksınız: “(…) yedi yaşında, henüz var dahi olmayan kendimden başka hiçbir sığınağım yoktu.”

Kitap Tavsiyesi İçerik Yazarı: Beyza Özdemir

Galatasaray Üniversitesi 30 Yaşında

Galatasaray Üniversitesi, François Mitterrand ve Turgut Özal’ın imzalarını taşıyan ikili anlaşmayla tam 30 yıl önce, 1992 yılında kurulacak ve Türkiye’de eğitim veren ilk frankofon devlet üniversitesi olarak kayıtlara geçecektir.

Galatasaray Üniversitesi öğrencileri ile okul hakkında yaptığımız röportaja göz atmayı unutmayın!

Fransa ve Fransızcaya Dair Özgün İçerikler

Keyifli okumalar, mutlu Pazarlar!

Yazar Hakkında

Fransız Gastesi

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala