Gündem Yaşam

1 Ocak 2024 İtibariyle Fransa’da Neler Değişti?

Fransa’da 1 Ocak 2024 itibariyle pek çok değişiklik meydana geldi. Ehliyet yaşı, tütün fiyatı, çöp ayrıştırma… hepsi bu yazıda!

Asgari ücret, tütün fiyatları, ehliyet yaşı, elektrikli arabalar… Fransa’da 1 Ocak 2024 sonrası bizi bekleyen yeni durumlar nasıl? Sosyal hayattan ekonomiye, cezalardan izinlere 2024 itibariyle Fransa’da gerçekleşen tüm değişiklikleri bu yazıda kaleme aldık!

Fransa’da Asgari Ücrete 1 Ocak 2024 İtibariyle Zam Yapıldı!

Fransa’da 2024 yılında asgari ücrete %1,13 oranında zam yapıldı. Bu artışla birlikte Fransa’da 2024 asgari ücret miktarı aylık net 1.398,69 euroya yükseldi. Fransa’da 35 saat tam çalışma karşılığı brüt ücret ise 1.766,92 eurodur.

Fransa’da Posta Pulu Ücretleri 2024 Yılında Yükseldi!

1 Ocak 2024 itibariyle posta pulu fiyatları Fransa'da zamlandı.

Fransa’da 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren posta pulu ücretlerinde artış yaşandı. Yeni yapılan fiyatlandırmaya göre, Fransa’da pul fiyatı 1,29 euroya yükseldi. (2023 yılında 1,16 euro idi). Fransa’da posta takip ücreti ise 50 cent olarak uygulanmaktadır.

Fransa’da Pôle Emploi İsim Değiştirdi!

Fransa iş ve işçi bulma kurumu “Pôle emploi“, 1 Ocak 2024 itibariyle “France Travail” adını aldı. Bu kurumun kaynaklarında da, iş arayanları desteklemek ve şirketlere işe alım süreçlerinde yardımcı olmak amaçlarıyla artışa gidildi. Kurum, şahıslar ile kurumlar arasında bir ağ kurma görevi üstleniyor.

1 Ocak 2024 sonrası Fransa'da Pôle emploi ismi değişti. Artık France travail olarak anılacak.

Fransa’da Ehliyet Yaşı 17’ye Düştü

1 Ocak 2024 tarihi itibariyle Fransa’da 17 yaşındaki kimseler de artık ehliyet alabilecek. Bu sınır daha önce 18 olarak uygulanmaktaydı.

Türkiye’den aldığınız ehliyeti, Fransız ehliyetine nasıl değiştireceğinizi merak ediyor musunuz? Fransa’da ehliyet değiştirme başlıklı yazımıza göz atmayı unutmayın!

Fransa’daki Basit Hız Limiti Aşımlarında Artık Puan Kaybedilmeyecek

Fransa’da 5 km/s’den düşük hız aşımı durumunda ehliyetten bir puan düşürülmesi uygulaması 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren sona erdi. Bundan böyle kilometreye kadar olan düşük hız aşımı durumları, artık sadece idari para cezası ile cezalandırılacak ve ehliyetten puan düşürülmesine yol açmayacaktır.

Önceden ise, 5 km/s’den düşük hız aşımı durumları, ehliyetten bir puan düşürülmesi ve 68 ila 135 € arasında değişen sabit bir para cezası ile cezalandırılmaktaydı.

Fransa’da Sigara Fiyatları Arttı

2023 Mayıs ayındaki artışın ardından, tütün ürünlerinin fiyatları 2024 yılının başından itibaren yeniden yükseldi. 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren, tütün ürünlerinin satış fiyatlarındaki artış bazı markalarda paket başına 1€’ya kadar çıkabilecek.

Artıştan sigaralar, purolar ve rulo tütün paketleri de etkilenecek. Bazı sigaralarda paket fiyatı bugün 12€’yu aşmış durumda.

Fransa’da Aylık 100€’dan Başlayan Fiyatlarla Elektrikli Araba Kiralanabilecek

Fransa’da ikamet edip, işine arabayla gitmek zorunda olanlara hükümetten müjde geldi. İş amacıyla yılda 8000 kilometreden fazla mesafe kat eden kimseler, bundan böyle profesyonel amaçla kullanmak için elektrikli araç kiralayabilecek. 1 Ocak 2024 itibariyle başlayan bu uygulamaya ilişkin detaylar için linke tıklayınız.

Ticket Restaurant Marketlerde Kullanılabilmeye Devam Edecek

Fransa’da 2024 yılında yürürlüğe girecek yeni uygulamaya ile, “ticket restaurant” ile yalnızca hazır ürünler satın alınabilecekti. Dolayısıyla emek hazırlamaya yarayan mutfak malzemeleri ise kapsam dışı kalacaktı. Yani makarna, pirinç, et, balık, yumurta, un gibi ürünler ticket restaurant ile satın alınamayacaktı. Ancak bu uygulamaya ilişkin hükümete sert tepkiler geldi. Hükümet ise derhal harekete geçerek kısıtlamanın ertelendiğini duyurdu. Ticket restaurant adı verilen kuponlar (kartlar) 31 Aralık 2024’e kadar aynı şekilde kullanılmaya devam edecek.

Fransa’da Tek Tip Şarj Aleti Uygulaması Başlıyor

Endişeye mahal yok, bu uygulama henüz yürürlüğe girmedi. 2024 yılı sonunda, 28 Aralık 2024 itibariyle, satıcılar telefon ve şarj aletlerini ayıracak. Bu sayede, ekonomik ve ekolojik amaçlarla tasarruf yapılması amaçlanıyor. Bilindiği üzere Avrupa genelinde tek tip (USB-C) şarj aleti uygulaması hayata geçirilmişti. Dolayısıyla halihazırda elinde bir şarj aleti bulunan tüketici, yeni bir şarj aleti daha almak zorunda kalmayacak.

Fransa’da Çöp Ayrıştırma Sistemi Zorunlu Hale Geliyor

1 Ocak 2024 itibariyle, belediyelerin atık yönetimi hizmeti kapsamında bireyler için kaynağında biyolojik atık ayrıştırması yapmaları gerekmektedir. Bu, Avrupa atık çerçeve direktifine ve israfın önlenmesi ve döngüsel ekonomiye ilişkin kanuna (AGEC) uygun olarak gerçekleştirilmektedir. Dolayısıyla her hane ve her bina için atık ayırma zorunlu hale gelecektir.

Fransa’daki Okullarda Üniforma Uygulaması Kademeli Olarak Başlayacak

Fransa’daki okullarda, Eylül 2024’ten itibaren kademeli olarak tek tip üniformaya geçiş yapılacak. Bu uygulama, çeşitli bölgelerde seçilecek okullarda denendikten sonra önümüzdeki yıllarda ülke geneline yayılacak.

Paris’ten Haber: Navigo Ücretinde Artış Yaşanacak!

Paris’in de içerisinde yer aldığı Île-de-France bölgesindeki aylık toplu taşıma ücretinde yine artış yaşanacak. 2022 yılında 75,20€’ya, 2023’te 84,10€’ya yükselen aylık Navigo ücretleri, 2024 yılında %2,6’lık bir artışla 86,40€’ya yükseldi.

Fransa’da 2024 yılında meydana gelen başlıca değişiklikler bunlardı. Elbette hepimizin merakla beklediği göç yasası da yürürlüğe girecek. Ancak henüz kesin bir şey olmadığı için yazımızda ona ayrıca yer vermedik. Merak eden okuyucularımız “Fransa’da Yeni Göç Yasası” hakkındaki yazımıza göz atabilirler.

2024 yılının hepimize sağlık, huzur ve başarı getirmesi temennisiyle, tüm okuyucularımıza muhteşem bir yıl diliyoruz. Bonne année !

Yazar Hakkında

Fransız Gastesi

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala