Gündem Yaşam

Tradwife Akımı: TikTok’un Yeni Trendi

Yazar Sıla

TikTok kullanıcıları arasında popülerliği gittikçe artan trend “Tradwife akımı” nedir, nasıl ortaya çıkmıştır, neyi amaçlamaktadır?

Geçtiğimiz Ocak ayı sonlarında bir yandan Fransa’da kürtaj hakkının anayasal güvence altına alınması konuşulurken, diğer taraftan Tiktok’ta popülerlik kazanan tradwife akımı gündemdeydi. Çünkü bir taraftan kadın haklarının değer kazanıldığı düşünülürken, diğer tarafta kadının toplumdaki yeri tartışma konusu yapılıyor.

Sizleri konudan koparmamak için Fransa’da kürtaj hakkı konulu okumayı yan sekmede bekletip, daha sonra okumanızı tavsiye ediyoruz. Şimdi yazımıza devam edelim.

Tradwife Akımı Nedir? Tradwife, Nasıl Ortaya Çıktı?

İngilizcede geleneksel eş anlamına gelen “traditional wife” kelimelerinin kısaltmasıdır, “tradwife”. Bu akımın videolarında; seksi, makyajı her daim göz alıcı, saçları her zaman kuaförden yeni çıkmış gibi kusursuz, anne rolünü hatasızca yerine getiren tradwife kadınlar, “her zaman ait oldukları yerden” bize sesleniyorlar, yani mutfaktan.

Öncelikle İngiltere’de ardından Amerika’da ortaya çıkan tradwife’lar genellikle Donald Trump’ın politik ideolojisini benimsiyorlar. Nitekim, 2017 seçimlerinde “Make Housewives Great Again” sloganıyla Trump’ın yanı başında hafızalara kazınmışlardı. O günden bugüne dek bu hareket ivme kazandı ve internet üzerinden yayıldı. Bugün TikTok’ta yaklaşık 130.000 abonesi olan Estee Williams gibi savunucuları var.

Evde kalmama rağmen üstümü değiştiriyorum ve makyaj yapıyorum. Onun [kocamın] en çok sevdiği kıyafetleri giyiyorum, saçımı onun sevdiği şekilde yapıyorum ve onun sevdiği yemekleri yapıyorum. Kocamın isteklerini kendi isteklerimin önünde geliyor. Kocanızın ihtiyaçlarını karşılamak evliliğe en çok fayda sağlayan şeydir.

Tradwife Akımı Ne Vaat Ediyor?

Bu yaşam tarzını seçen kadınların günlük hayatının nasıl olduğunu merak ediyorsanız, oldukça basit. Söyle ki, tradwife çalışmaz, 50’lerin elbiselerini giyer, evde kalır ve ev işlerini yapar. Örneğin Estee Williams günde 3 ila 5 saatini mutfakta geçiriyor. Günlük rutini kocasının hayatını kolaylaştırmaya adar ve onu kişisel sorunlarıyla bunaltmaktan kaçınan bir profil ortaya koyar.

Bu hareketin sosyal ağlardaki başarısı, hiç şüphesiz, kırsal yaşamın romantikleştirilmiş bir vizyonu olan “cottagecore” trendine uygun olarak daha basit, daha az kaygı uyandıran, vintage bir yaşam tarzını savunmasından kaynaklanıyor. Bu akımın sorunu aynı zamanda nostaljiye dayanıyor olması. “Eskiden daha az boşanma olurdu, çünkü evlilikler daha mutluydu” diyor bu akımın takipçileri.

Tradwife Akımı Arkasında Bir Gerçek Gizliyor” İddiaları

Bu eğilimlerle birlikte, bağımsız gazeteci Pauline Ferrari, “tradwives” hareketi inceleyen bir programda konuşuyor. Ferrari, bu hareketin arkasındaki politik mesajın daha fazla rahatsız edici olduğunu ifade ediyor.

Pauline Ferrari sözlerini şöyle sürdürüyor: “En iyi bilinen tradwives’ların ya kocaları Cumhuriyetçi ABD senatörleri ya da Cumhuriyetçi kampta yer alıp bireysel silahlanmayı savunan ve kürtaj karşıtı politikacılar. Dolayısıyla, siyaset dışı olarak sunulan bu videolar, alttan alta verdikleri mesajda, sundukları yaşam modelinin feminizm yüzünden yakında mümkün olmayacağını söylüyor.”

Fransa’da Tradwife Akımı

Fransa’da tartışmalar @thaisescufon isimli kullanıcının paylaştığı bu fotoğraf ile başladı. Görselde, bir kadının duvağı altında birbirine sevgiyle bakan bir çift görüyoruz.

Eğer seninle birlikte olmayı isteyen erkeklerle karşılaşmıyorsan, problem sensin” notuyla paylaşılan bu fotoğraf, özellikle kadınların büyük tepkisi ile karşılaştı.

Aynı kullanıcı, yaptığı TikTok paylaşımları ile de erkeklerin kadınları yeniden cezbedebilmesi için tavsiyelerde bulunuyor. Bu sayede, Fransa’daki heteroseksüel çiftlerin sayısının artacağına ve üreme sayılarının yükseleceğine inanıyor.

Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz günlerde Fransa’da cinsellik üzerine yapılan bir araştırma, pek çok tartışmayı beraberinde getirmişti. Araştırma sonucu elde edilen bulgular, Fransa’da 18-24 yaş arası gençlerin 4’te birinin 2023 yılı boyunca cinsel ilişkiye girmediğini ortaya koyuyordu. 2006 yılında ise bu oran yalnızca yüzde 10 seviyelerindeydi.

Sonuç

Sonuç olarak, “Tradwife” akımı, geleneksel cinsiyet rollerinin yeniden canlandırılması ve kadınların ev içi rollerinin öne çıkarılması gibi unsurları içeren bir sosyal fenomen olarak karşımıza çıkıyor. Bu akım, genellikle muhafazakar politik ideolojilerle bağlantılı olarak ortaya çıkıyor ve kadınların eşlerinin mutluluğunu kendi mutluluklarının önüne koymalarını teşvik ediyor.

Ancak, bu akımın yaygınlaşmasıyla birlikte, toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın hakları gibi konuların geriye gitme riski doğuyor. Öte yandan, nostaljisi yapılan bu dönemin kürtajın yasaklandığı, eşcinselliğin suç sayıldığı ve kadınların ekonomik özgürlüğünün çok kısıtlı olduğu bir dönem olduğunu hatırlamakta fayda var. Özellikle, genç kadınlar arasında bu tarz geleneksel rollerin teşvik edilmesinin, kadınların kariyer ve bağımsızlık hedeflerinden çok erken yaşta vazgeçmelerine neden olabileceğini unutmamalıyız.


Kaynakça

Tout comprendre au mouvement tradwives sur les réseaux sociaux – Mediafactory (audencia.com)

“Tradwife” : le mouvement qui prône un retour au modèle des femmes au foyer des années 50 (francetvinfo.fr)

Mouvement “Tradwife” : “Ce qui est dérangeant c’est le message politique qu’il y a derrière”, souligne Pauline Ferrari (francetvinfo.fr)

Yazar Hakkında

Sıla

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala