#GasteKüpürü

#GasteKüpürü (6-13 Kasım)

Fransa’da bu hafta hangi önemli gelişmeler yaşandı?

Fransa’da 6-13 Kasım tarihleri arasında yaşanan önemli gelişmeleri derlediğimiz içeriğimiz şimdi yayımda!

Fransa Gündemi

12 Kasım 2022, iki itfaiyeci Lille’de çöken binanın enkazında çalışma yapıyor.
  • 12 Kasım Cumartesi günü, Lille şehir merkezinde bulunan birbirine yapışık iki bina, sabah saatlerinde sebebi belli olmayan bir şekilde çöktü. Çöken binanın enkazı altından yaşlı bir kadın yaralı olarak kurtuldu. Enkaz altında bir doktorun bulunduğuna dair şüpheler devam ediyor.
  • Emmanuel Macron 11 Kasım Cuma günü İran rejimi karşıtı bir heyet ile bir araya geldi. Heyette İran kökenli Amerikalı gazeteci Masih Alinejad da vardı. Görüşme, İranlı muhalif figürler ve yüksek rütbeli yöneticilerin ilk defa bir araya gelmesinden dolayı büyük önem taşıyor.
11 Kasım 2022, Ocean-Viking gemisi Toulon limanına geliyor.
  • 230 göçmen taşıyan Ocean Viking insani yardım gemisi Toulon Limanı’na demirledi.
  • 11 Kasım Cuma günü,1918 ateşkesinin yüz dördüncü yıldönümü resmi törenle anıldı. Tören Paris’teki Zafer Takı önünde gerçekleşti. Daha sonra Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Georges Clemenceau heykelinin önüne çelenk bıraktı.
  • Paris’te düzenlenen Masters 1000 tenis turnuvasını, usta raket Djokovic’i finalde devirmeyi başaran 19 yaşındaki Danimarkalı Holger Rune kazandı.
  • 10 Kasım perşembe günü Fransa’da ulusal çapta grev meydana geldi. 27 Ekim’de gerçekleşen greve göre katılan gösterici sayısı arttı. İçişleri bakanlığının açıkladığı verilere göre greve 30.400 gösterici katıldı. Grev Paris’te ulaşım hatlarında aksamalara neden oldu. 2,8,10,11 ve 12. hatlar kapatıldı. Grev odak noktasında emeklilik reformunun geleceği ve alım gücünün düşmesi vardı.
  • Fransız Yargıtayı: “Telefonunun kilit kodunu yargı mercilerine söylememek suç teşkil eder.”
    Yaptırım: 3 yıl hapis ve 270.000€ para cezası
    Gerekçe: Suçun işlenişinde, hazırlığında veya kolaylaştırılmasında kullanılmış olması şüphesi
  • Fransa milli takımının 25 kişilik Katar Dünya Kupası kadrosu belli oldu.
  • Fransa Sağlık Bakanlığı’dan Covid uyarısı: “Er ya da geç yeni bir dalga gelebilir. Ülkede her on dakikada bir can kaybı yaşanıyor.”

Fransa’da Ekolojik Gelişmeler

6-18 Kasım 2022, Mısır COP 27 afiş tasarımı
  • İlk olarak, Emmanuel Macron COP 27 zirvesine katıldı. Ardından 8 Kasım günü, Fransa’da en çok sera gazı salınımı yapan elli şirketin yöneticilerine seslendi. Özellikle, sanayi bölgelerinin karbon salınımından arındırılmasını hızlandırmaya teşvik etti.
  • Dünyayı en çok kirleten sektörlerin başında moda endüstrisi gelirken Fransa’da ekolojik girişimler büyümeye devam ediyor. Fransa’da Rönesans tekstil kullanılmış kıyafetlerden tekrar ürün üretmek için iplik üretiyor. L’Atelier des Mouettes ise uzun süreli kullanılacak ürünler tasarlıyor. Böylece bu iki şirket Fransa’da, endüstriyel ölçekte çalışma yapan ekolojik ilk fabrika olma özelliğini taşıyor.

Haftanın Kitap Önerisi

Ekibimizin edebiyatçısı Beyza Özdemir’in bu haftaki tavsiyesi:

Baudelaire / Kötülük Çiçekleri

Ölüm, ey koca kaptan, yelken açalım artık!
Sıkıldık bu ülkeden. Ölüm! Tutalım yolu!
Gök, deniz varsın olsun katran gibi karanlık. 
Yüreklerimiz, bilirsin, ışıklarla dolu!

Baudelaire

Sembolizmin ve romantizmin eşsiz harmanı Baudelaire şiirleri, Sait Maden çevirisiyle sizi bekliyor! 

Lamba ışıklarında, ah! Yeryüzü ne geniş!
Anıların gözünde yeryüzü nasıl dardır!

Baudelaire

Özgün İçerikler

  • Tenten’den Red Kit’e çizgi romana damga vuran Fransız-Belçika ekolünü ve geçmişten günümüze çizgi romanın tarihini Elif Türkmen bu yazısında kaleme aldı!
  • Ekibimizden Beyza Özdemir, Fransız edebiyatından kadın yazarları derlediği seçkiye ait ikinci yazısını beğeninize sundu.

Yazar Hakkında

Elif Türkmen

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala