#GasteKüpürü

#GasteKüpürü (13-20 Kasım)

Fransa’da bu hafta hangi önemli gelişmeler yaşandı?

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron için oldukça hareketli geçen bir haftanın ardından, 13-20 Kasım tarihleri arasında öne çıkan gelişmeleri derledik.

Gündem

Göçmen Gemisi: Avrupa’da göçmen krizi büyüyor! Fransa Dışişleri Bakanı Colonna, İtalya’nın göçmen taşıyan Ocean Viking gemisini kabul etmeyişinin ağır sonuçları olacağını ifade etti. Hükümet sözcüsü Véran ise, Fransa’nın gemideki göçmenleri ağırlamayacağını açıkladı.

İstanbul’da Patlama: Fransa tarihinin en büyük terör saldırılarından birisinin yaşandığı ve 131 kişinin hayatını kaybettiği 13 Kasım tarihinin yıldönümünde, bu defa İstanbul’un kalbi Beyoğlu’nda bir patlama meydana geldi. Terörist eylem olduğu açıklanan saldırı sonrasında 6 kişi hayatını kaybetti, 53 kişi yaralandı.

Fransa’nın İstanbul temsilcilikleri buna bağlı olarak acil yardım çağrı hattı oluştururken, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise Türkçe bir taziye mesajı yayımladı:

İstanbul’da Patlama: Fransız haber ajansı AFP, PKK’nın İstanbul’da gerçekleşen saldırı ile ilgili iddiaları yalanladığını açıkladı.

Göçmen Antlaşması: Fransa ile İngiltere, Manş Denizi’nden göçmen geçişini engellemek amacıyla bir antlaşma imzaladı. Antlaşma hükümlerine göre İngiltere, sahil güvenlik birimlerinin sayısını %40 artırması şartıyla (350 ek personel) Fransa’ya 72.2 milyon € ücret ödeyecek.

RATP Yönetimi: Paris ve çevresi ulaşım hizmetinden sorumlu kurum RATP’nin başına eski Başbakan Jean Castex atandı.

Endonezya’da G20 Zirvesi: Cumhurbaşkanı Emmanuel Marcon, G20 zirvesinde Fransa’yı temsil etmek amacıyla Endonezya’ya uçtu.

Fransa’da Asgari Ücret: Muhalefet partilerinin asgari ücretin 1600€’ya yükseltilmesi teklifi meclis tarafından reddedildi. Geçtiğimiz günlerde yardım kuruluşu Secours Catholique tarafından yayımlanan bir raporda ülkedeki yoksulluğun giderek arttığı ifade edilmişti.

Fransa’da Tren Bileti Fiyatları: Fransız tren yolu şirketi SNCF, 10 Ocak tarihinden itibaren bilet fiyatlarında ortalama %5’lik bir artış yaşanacağını açıkladı.

Tren Kazasında Karar: 2017 yılında bir okul servisinin tren yoluna girmesi sonucu 6 çocuğun hayatını kaybettiği kazaya ilişkin karar verildi. Marsilya Asliye Ceza Mahkemesi, akıl hastanesinde bulunan servis şoförü kadın sanığın yokluğunda yapılan duruşmada 4 yılı ertelenmiş toplam 5 yıl hapis cezasına hükmetti.

Frankofoni: Dünya Frankofon ülkelerinin liderleri Frankofoni zirvesi kapsamında Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron önderliğinde bir araya geldi.

Milli Takımda Şok Sakatlık: Fransa’nın altın top ödüllü yıldız futbolcusu Karim Benzema, Dünya Kupası’na bir gün kala milli takım kampında sakatlandı. Real Madrid’in bu sakatlığının ardından kadrodan çıkartıldı.

Son olarak bir müjde: Paris Noel Pazarı Tuileries Parkı’nda açıldı!

Kültür-Sanat

“Sir Alfred”: Spielberg’in “Le Terminal” filmine ilham olan evsiz Mehran Nasseri hayata gözlerini yumdu. Uzun yılları annesini aramakla geçen 80 yaşındaki İranlı siyasi mülteci, tam 18 yıl boyunca Charles De Gaulle havalimanında yaşamıştı.

Marcel Proust: 18 Kasım 1922’de hayata gözlerini yuman Fransız yazar Marcel Proust’u, ölümünün 100. yılında anıyoruz:

İnsan bekleyiş içindeyken, arzuladığı şeyin yokluğundan ötürü o kadar ıstırap çeker ki bir başka mevcudiyete tahammül edemez.

Marcel Proust

Özgün İçerikler

Fransa’da Eğitim Sistemi: İlkokuldan yükseköğretime Fransız eğitim sistemine dair tüm detayları ekibimizden Selin Bal bu yazısında kaleme aldı.

Paris’te Döner Nerede Yenir: Le Monde gazetesinin seçtiği Paris’te döner kebap yiyebileceğiniz en iyi 5 mekanı sizler için bu yazımızda derledik!

Paris Sendromu: Türkiye’den gelenlerin Paris’te yaşadıkları hayal kırıklıklarına dair Sıla Nazlı’nın kaleme aldığı “Paris Sendromu” başlıklı yazımız şimdi yayımda!

Yazar Hakkında

Fransız Gastesi

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala