#GasteKüpürü

#GasteKüpürü (1-8 Ocak)

Fransa son dakika haberlerini derlediğimiz haftalık içeriğimiz Gaste Küpürü şimdi yayımda!

Fransa Son Dakika Öne Çıkanlar

Avrupa Birliği : Hırvatistan, 1 Ocak 2023 itibariyle Euro para birimini kullanmaya başlayan 20. Avrupa ülkesi oldu.

Fransa Enerji Krizi : Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron enerji dağıtım şirketlerine çağrı yaparak “aşırı” olarak nitelendirdiği sözleşmelerin yeniden müzakere edilmesini istedi.

Brezilya Seçimleri : Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’dan Brezilya’nın çiçeği burnunda başkanı Lula’ya mesaj: “Sevgili başkan, sevgili arkadaşım, görevi teslim alışını kutlarım. Birlikteyiz!”

Rusya-Ukrayna Savaşı : Vladimir Putin, Ortodoks Noel arefesi kapsamında 6-7 Ocak’ta Ukrayna’da ateşkes emri verdi. Ukrayna bu geçici süreli ateşkesi kabul etmediğini açıkladı.

Küresel Isınma : 2022, Fransa tarihinde kaydedilmiş en yüksek sıcaklık ortalamasına sahip yıl oldu.

Fransa Sarı Yelekliler : Fransa’da sarı yelekliler yeniden sokaklara indi. Paris’te yüzlerce kişi yüksek enflasyon ve hükümetin çevre politikalarını eleştirmek amacıyla yürüdü.

Kadın Cinayetleri : Fransa’da 2022 yılında 146 kadın cinayeti işlendi. Son olarak 31 Aralık 2022’de 23 yaşındaki bir kadın, eski eşi tarafından bıçakla öldürüldü. 2021 yılında bu sayı 122 iken, 2020 yılında 102 kadın cinayeti işlenmiştir.

Dünyanın En Çok Ziyaret Edilen Şehirleri : 2022 yılının en çok ziyaret edilen şehri Paris oldu. Euromonitor tarafından hazırlanan dünyanın en çok ziyaret edilen 100 şehri listesinde başkent Paris, üst üste ikinci defa listenin en tepesinde kendisine yer buldu. Listenin ikinci sırasında Dubai yer alırken, Amsterdam üçüncü sırayı kaptı. Listenin tamamına bu linkten ulaşabilirsiniz!

Navigo Ödemesi : 100.000 Navigo kullanıcısının hesabından abonelik ücretleri birden fazla defa çekildi. Krizin ortaya çıkması üzerine RATP firması müşterilerinden özür diledi.

Kadın-Erkek Eşitliği : Paris banliyösü Pantin’ın adı kadın-erkek eşitliğine dikkat çekmek amacıyla 1 yıl süresince Pantine olarak değiştirildi.

Fransa Son Dakika : Eski Paris Başpiskoposu Michel Aupetit hakkında “savunmasız kimselere cinsel saldırı” iddiasıyla soruşturma başlatıldı.

Fransa Çevreci Politikalar : Fransa, tek kullanımlık plastik ve karton fast-food servislerini yasaklayan ilk Avrupa ülkesi oluyor. 2023’te gerçekleşecek bu değişiklik ile yılda 180.000 ton atığın önüne geçilmesi planlanıyor.

Fransa Kültür Sanat Haberleri

İtalyan aktris Gina Lollobrigida’nın öldüğü iddiası :

Notre Dame’ın Kamburu filmindeki Esmeralda rolü ile izleyicileri büyüleyen 95 yaşındaki İtalyan aktris Lollobrigida’nın öldüğü iddiaları ailesi tarafından yalanlanmış olup gerçeği yansıtmamaktadır.

Kahveden süzülen Eyfel Kulesi : İtalyan sanatçı Giulia Bernardelli’nin kahve ile icra ettiği özgün sanatı!

Paris Opera Binası : İnşası tam 14 yıl süren Paris’in güzide ve zarif yapısı Opéra Garnier’nin açılışı 5 Ocak 1875’te yapılmıştır.

Fransız Edebiyat Tarihi

4 Ocak 1960 : Fransız yazar Albert Camus, 63 yıl önce bugün geçirdiği bir trafik kazası sonucu yaşama veda etti:

“Bilmiyorum artık… yaşıyor muyum, yoksa sadece anımsıyor muyum!”

Albert Camus

Fransa’dan Özgün İçerikler

Sanat tarihine damga vuran ve bugün Paris’e iki adım mesafede “ressamlar köyü” adı altında yaşatılmaya devam eden Barbizon Okulu’nu ekibimizden Elif Türkme sizler için kaleme aldı: Şimdi okuyun!

Yazar Hakkında

Fransız Gastesi

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala