Fransızca

Fransızca YouTube Kanalları

Fransızca YouTube kanalları, doğrudan yabancı dile maruz kalmanın keyifli bir yolu oldu. Gelin birlikte bunlardan birkaçına bakalım!

Yabancı bir dil öğrenirken, öncelikle kendimize uygun yöntemi keşfetmeye çıkarız. En keyifli ve etkili olanıyla devam ederiz. Araştırmalar da gösteriyor ki, hedef dilde içeriğe maruz kalmak en hızlı ve işlevsel öğrenme yöntemleri arasında. İçerik konusunda ise YouTube bir çoğumuzun başvurduğu ilk adres. Ancak, uygun kaynakları bulamamak süreci bırakmamıza bile neden olabilir. Bu yüzden, dil öğrenirken keyifle takip edebileceğiniz Fransızca YouTube kanallarını bir araya topladık.

Günümüzde YouTube kanalları, dil ediniminde etkin bir rol oynuyor. Peki neden mi? Hedef dile maruz kalma ve diyaloglar yardımıyla dil öğrenme, sanılanın aksine yeni bir yöntem değildir.

Aslında, 1930’lu yıllarda Amerika’da geliştirilen bir yöntem. Adı da İşitsel-Dilsel Yöntem (Audio-Lingual Method). Bu yöntem, savaş sırasında görevli gittikleri bölgenin yerel dilini en hızlı ve etkili biçimde öğrenmeleri gereken askerlerin ihtiyacına yönelik ortaya çıkmış. Bu sebeple, dilbilimciler söz konusu ihtiyaca yönelik bir dil öğrenim yöntemi tasarlamışlar. İşitsel-Dilsel Yöntem, dilin doğal yolla öğreniminin dinleme ile başlayacağını söyler. Daha sonra sırasıyla konuşma, okuma ve yazma becerileri eklenir. Dinleme-anlamanın öncelikli olduğu bu yöntemde amaç anadile en yakın şekilde dil öğrenmektir. Hedef dilde izleyip dinleyebileceğiniz kaynaklar sayesinde hızlı ve pratik bir dil öğrenimi mümkün olur. Kelimeler bağlamına uygun olarak gelir. Üstelik, anadildeki tümce yapılarına farkındalık oluşur. Sonra bu tümceleri farklı şekillerde sizin kullanmanız beklenir. Böylece dil edinimi sürekli ve aktif olur. Dolayısıyla yöntemin tercih sebebi olmasının ardında bu işlevsellik yatar. Elbette keyifli olması da…

Son zamanlarda, YouTube anadilde çeşitli içeriklere ulaşmamıza olanak veriyor. Biz de eğitsel amaçla kullanabileceğiniz Fransızca YouTube kanallarını bir araya getirdik.

1.Learn French with Elisabeth – HelloFrench

Elisabeth, gerçek hayat sohbetleri ile yukarıda bahsettiğimiz yöneteme en uygun örneği oluşturuyor. Konuşmalar, doğal konuşma hızı ve kelime zenginliğiyle gerçekleşiyor. Bu da onu oldukça yapay olan eğitici diyaloglardan ayırıyor. Ayrıca gerçek hayatın parçası olan argo ve deyimeler için de ayrı videolar hazırlıyor.

2.Piece of French

Elsa, yabancı dil öğrenmeye meraklı bir öğretici. Sık sık kendi dil öğrenme sürecinden de bahsediyor. İçeriklerini doğrudan Fransızca öğrenen insanlara yönelik hazırlıyor. Videolarında özenle seçtiği kelimeleri Fransızca ve İngilizce olmak üzere notlar halinde belirtiyor. Bu da, diller arasında karşılaştırma yapabilmek adına epey yarar sağlıyor. Ayrıca, çoğunlukla vlog çekmeyi tercih ediyor. Böylece Elsa’yı izlemek daha da keyifli hale geliyor.

3.Le French Club

Le French Club, listesi oldukça zengin bir kanal olarak karşımıza çıkıyor. Kanalda dil seviyelerine göre ayrılmış sohbet videoları mevcut. Hatta, farklı ülkelerden insanların Fransızca öğrenme serüvenlerini konu eden bir video listesi var. Yabancıların dil yolculuğuna tanık olmak hem motive edici hem de oldukça öğretici. Buna ek olarak, ünlü Fransız isimlerin biyografilerine de yer veriyor. Kanal, ilgi çekici konuları sürükleyici bir şekilde sunmakta oldukça başarılı.

4.Français avec Fluidité

Le French Club, diğer kanallardan biraz daha farklı diyebiliriz. Özellikle, dilbilgisi bilgilerini tazelemek için güzel bir listesi var. Kitap açmadan, pratik bir şekilde birçok kuralı hatırlamanıza yardımcı olacaktır. Bunun yanında, DALF-DELF sınavlarına yönelik ipuçları verdiği videoları da mevcut. Tabii ek olarak yaptığı ilginç podcast yayınlarını da unutmamak gerekir.

Video takip edemeyenler için Fransızca Podcast Önerileri yazımıza göz atmanızı tavsiye ederiz.

Kaynakça

https://turkishstudies.net/turkishstudies?mod=makale_tr_ozet&makale_id=16557

Yazar Hakkında

Elif Türkmen

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala