Gündem

Yeni Göç Yasası ve Fransa’daki Yabancı Öğrencilerin Durumu

Göç Yasası Fransa’da yabancı öğrencilerin hayatını büyük bir ölçüde etkileyecek. Gelin birlikte bu değişimleri inceleyelim.

Fransa’nın bugünlerde tek gündemi yeni göç yasası. Parlamento bu meşhur yasayı onayladı. Cumhurbaşkanı Macron bu kanun tasarısını Anayasa Mahkemesi’ne yolladı. Dolayısıyla yasa henüz Cumhurbaşkanı onayından geçmedi. Bu göç yasası ile ilgili çok fazla tartışma söz konusu. Özellikle yabancı öğrenciler ile ilgili değişiklikler son derece eleştiriliyor. Gelin sürece birlikte göz atalım.

Yeni Göç Yasası, Fransa’daki Yabancı Öğrenciler İçin Hangi Değişiklikler Öngörülüyor?

yeni göç yasası, yabancı öğrenciler için neleri değiştirecek?
Kaynak: https://fr.wikipedia.org/wiki/Consulat_g%C3%A9n%C3%A9ral_de_France_%C3%A0_Istanbul#/media/Fichier:Consulate-General_of_France_in_Istanbul_2.jpg Erişim Tarihi: 28 Aralık 2023

Yeni yasaya göre APL’den (Kira yardımı) faydalanabilmek için Fransa’da 5 yıl ikamet etmelisiniz. Bu yardım kişinin ekonomik durumuna göre kiranın yaklaşık üçte biri oranınca bir miktar sağlıyor. Ancak öğrencilerin ve çalışanların içi rahat olsun. Üç aydır aktif olarak çalışan bir kişiyseniz veya öğrenci vizesine sahipseniz APL’den yararlanmaya devam edebileceksiniz. Zaten problemli kısım burası değil.

Yeni yasaya göre öğrencilerin geri dönüş depozitosu ödemesi (caution retour) gerekli. Kanuna göre ilk oturum kartı başvurusu esnasında bu miktarın ödenmesi gerekiyor. Miktarı daha sonra alınacak olan karar belirleyecek. Öğrenciler bu depozitoyu oturum süresi bitip ülkesine döndüğünde geri alacaklar. Farklı bir oturum türüne geçiş durumunda da bu miktarı öğrenciler geri alabilecekler. Ancak ülkeden sınır dışı edilme durumunda öğrenciler bu depozitoyu geri alamayacaklar. Kanun üstün başarılı öğrenciler için bir istisna ön görüyor.

Örneğin Fransa’ya öğrenci olarak geleceksiniz. Vize başvurusunda bu depozitoyu ödeyeceksiniz. Bu depozitoyu Fransa’da kullanamayacaksınız. Bu nedenle finansal durumunuzu yine olduğu gibi ispatlamanız gerekecek. Öğreniminiz bittiğinde Türkiye’ye dönerken bu ücreti geri alacaksınız. Öğreniminizin sonunda Fransa’da çalışmaya karar verirseniz yine depozitoyu geri alacaksınız. Çünkü oturum izni türünüz değişecek.

Almanya’daki Yabancı Öğrencilerin Durumuna Kıyasla Fransa’da Yabancı Öğrenci Olmak

Kaynak: https://www.linternaute.com/actualite/biographie/2235085-elisabeth-borne-macron-la-maintient-a-matignon-pour-combien-de-temps/ Erişim Tarihi: 28 Aralık 2023

Başbakan Elisabeth Borne bu durumun tüm Avrupa ülkelerinde aynı olduğunu savunuyor. Bir sonraki cumhurbaşkanlığı seçiminin favori isimlerinden Edouard Philippe de aynı düşüncede. Borne ve Philippe, bu tezi savunurken Almanya’yı öne sürdüler. Peki Almanya’da da aynı sistem mevcut mu?

Almanya öğrenci başvurularında bloke bir hesaba bir yıllık masrafların tek seferde yatırılmasını talep ediyor. Bloke hesap içerisinden öğrenci her ay belirli bir miktar para çekebiliyor. Dolayısıyla Almanya’daki durum aslında öğrencinin finansal olarak zorluk çekmemesi fikrini taşıyor.

Ancak Fransa’daki sistem biraz daha farklı. Depozitoyu öğrenciler asla çekemeyecek. Dolayısıyla öğrencinin geçimi için aylık minimum 615 Euro miktarındaki gelir zorunluluğu devam edecek. Yani depozitoyu yatırmak finansal yeterliliği doğal olarak ispatlamıyor.

Yeni Göç Yasası, Fransa’da Eleştirilerin Odağına Konuldu

Kaynak: https://www.tagesschau.de/ausland/asien/nahost-316.html Erişim Tarihi: 28 Aralık 2023

Yasa kamuoyunca çok eleştiriliyor. Öğrencilerle ilgili olan hükümler muhalefetin yanında iktidarı da ikiye bölmüş durumda. Yükseköğrenim Bakanı Sylvie Retailleau kanunun mecliste onaylanması sonucu istifasını sundu. Macron ve Borne, bu istifayı kabul etmedi. Macron’un Retailleau’ya öğrenciler hakkındaki hükümler üzerinde çalışma sözü verdiği söyleniyor.

Cumhurbaşkanı Macron, katıldığı bir programda bu yasayı eleştirdi. Macron’a göre yabancı öğrenciler hakkındaki hükümler “çok da gerekli değil“di. Cumhurbaşkanına göre Fransa’nın hala yabancı yetenekleri ülkeye çekebilmesi gerekiyor.

Birden çok üniversite rektörü bildiriler yayınlayarak bu kararı protesto etti. Üniversitelere göre bu durum araştırma sektöründe büyük bir kriz doğurabilir. Protesto eden üniversiteler arasında Strasbourg, Assas, Panthéon-Sorbonne, Bordeaux, Lille, Aix-Marseille var. Öte yandan HEC gibi okullar da bu kanunun ciddi sorunlar teşkil edebileceğini belirttiler.

Sonuç olarak, hükümet geri adım atmasa ve arkasında durmaya çalışsa da, yeni göç yasası Fransa gündemini uzun süre meşgul edecek. Üstelik Anayasa Konseyi kararı ile ülke iyice açmaza girebilir ve hükümette radikal değişiklikler meydana gelebilir. Elbette siyasetin ne getireceği bilinmez. Bekleyip göreceğiz!


Göç yasasının diğer detaylarını öğrenmek için ilgili yazımıza göz atabilirsiniz.

Yazar Hakkında

İkbal Baş

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala