Kültür Sanat

Fransız Sineması Tarihinin En İyi 17 Filmi

Fransız sinema tarihine damga vurmuş ve dünya sinemasına adını altın harflerle yazdırmış 17 filmi mercek altına aldık.

Fransız sineması, bünyesindeki pek çok başyapıta rağmen zaman zaman gerektiği değeri göremeyebiliyor. Bu nedenle Fransız sineması tarihinde önemli yer edip, dünyada adından söz ettirmiş filmleri bu yazımızda kaleme almak istedik.

Bu içerik, tam olarak bugün ne izlemeliyim diye düşünenler için hazırlandı. Godard’dan Truffaut’ya, Haneke’den Bunuel’e sinemanın doğduğu topraklar olan Fransa’da çekilmiş en iyi 17 sinema filmini sizler için derledik.

Fransız sineması tarihinde beyaz perdeye yansıyan filmlerin teknik analizlerinin yanısıra sinema tarihindeki yerlerini değerlendirdiğimiz bu içerikte, Fransız sinemasında 60 yılı aşan bir yolculuk yapıyoruz.

Fransız tarihinden sinema filmlerini listeledikten sonra bu iz bırakan filmlerin senaryolarını, oyuncularını ve sıralamalarını yazının sonundaki videoda beğeninize sunacağız.

Dilerseniz şimdi Fransız sineması tarihine yapacağımız seyahate başlayalım.

Fransız Sineması Film Seçkisi

17. Le Charme Discret De La Bourgeoisie (1972)

Fransız Sineması: Le charme discret de la bourgeoisie

Burjuvazinin gösteriş simgesi olan yemek masası etrafında absürtlükler, ‘gerçekten oldu mu ya?’ diyeceğiniz anlar ve rüyalar. Burjuvanın amaçsız ve içi boş gösteriş dünyasına kara mizah yüklü bir yaklaşım.

16. Le Samouraï (1967)

Karizmatik oyuncu Alain Delon, profesyonel bir kiralık katili canlandırıyor. Yaptığı son işte bazı tanıklar olması ise hem polisle hem de işverenleri ile başını belaya sokacaktır. Jean-Pierre Melville yapımı bir film.

15. Playtime (1967)

Jacques Tati yapıtı filmin baş karakteri Mr. Hulot, Paris’te attığı her adımda bir turiste rastlar. Modern şehirlere ve tüketim toplumuna eleştiri niteliği taşıyan bu absürt komedi, sıra dışı geometrik set tasarımı ile göz dolduruyor.

14. Portrait De La Jeune Fille En Feu (2019)

Marianne ile portresini çizdiği ve evlilik hazırlığında olan Héloïse arasındaki ilişki beklenmedik bir yakınlığa evrilir. Cannes en iyi senaryo ödüllü, feminist bakış açısıyla ekrana yansıyan nefis bir drama.

13. Caché (2005)

Eşiyle mutlu bir hayat süren Georges’un hayatı, gizlice çekilmiş görüntülerinin yer aldığı anonim bir kargoyla alt üst olur. Sonu gelmeyen paketler, Georges’u geçmişiyle yüzleşmek zorunda bırakacaktır.

12. Trois Couleurs (1993)

Polonyalı yönetmen Krzysztof Kieślowski yapımı bir film: “Bleu-Blanc-Rouge”. Bu üçlemenin her bir filminde Fransa’nın temel değerleri olan “Özgürlük”, “Eşitlik” ve “Kardeşlik” temaları işleniyor. Filmler en iyi aktris, ses, yapım, montaj gibi pek çok ödüle layık görülmüştür.

11. Amour (2012)

Sırada Fransız sinema tarihine adını yazdırmış bir diğer film var. Haneke yapımı bu film, 2012 Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye ödülü almıştır. Yaşlı bir çift, hastalıkla imtihan olur. Ve bunu aralarındaki şefkat ve merhamet duygularıyla aşmaya çalıştıkları duygusal bir film.

Filmin başrolünde Fransız sinema tarihinin önemli aktörlerinden olan Jean-Louis Trintignant yer alıyor. Kaldı ki Fransız oyuncu, kanser sebebiyle 17 Haziran 2022’de sessiz sedasız aramızdan ayrıldı. Oyuncu, yönetmen, yarış pilotu ve şarap üreticisi Jean-Louis Trintignant, 91 yaşında hayata veda etti. Bizler de onu Cannes film Festivali’nde birden fazla ödül alan ‘Amour’ filmi ile anmış olalım.

Bu film, aynı zamanda “Modern Zamanların En İyi Fransız Filmleri” listemizde de yer almaktadır.

10. Fransız Sineması Başyapıtlarından: Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain (2001)

Fransız sinema filmlerine göz atarken, elbette Jean-Pierre Jeunet yapımı unutulmaz film Amélie’den bahsetmemek olmazdı. Film, Paris’in şirin semti Montmartre dolaylarında geçiyor. Ayrıca, Yann Tiersen dokunuşları ile nefis müziklere sahip efsane sahnelere sahip. Her şeye rağmen, “İdeal Paris” resmi çizmesi yönüyle sıklıkla eleştirilerin odağına konmuştur. Sırada, duygusal ve romantik komedi filmi Amélie var.

9. La Pianiste (2001)

Unutulmaz Fransız sinema filmleri listemizin dokuzuncu sırasında Haneke’nin ses getiren yapımı “Piyanist” var.

Hayatını anne baskısıyla geçiren piyano öğretmeni Erika’nın bilinçaltı, cinselliği uçlarda yaşamaya dayalıdır. Bir öğrencisi ile yaşadığı yakınlaşma, onun hayatında değişikliklere neden olur.

8. Les Yeux Sans Visage (1960)

Film, kızının yüzündeki tedavisi imkansız problemi yüz nakli ile gidermek isteyen bir babanın hikayesini ele alıyor. Ancak baba, yalnızca başarısız denemeler yapmakla kalmayacak; aynı zamanda pek çok kişinin de kabusu olacaktır.

Fransız sinema filmleri listemizin ilgi çekici filmlerinden birisi, “Çehresiz Gözler” kendisine sekizinci sırada yer buldu.

7. Intouchables (2011)

Can Dostum (Fransızca özgün adıyla “Intouchables”), yönetmenliğini Olivier Nakache ve Eric Toledano’nun üstlendiği bir film. Özellikle drama-komedi türünde adından söz ettirmiştir. 2011 yapımı olan bir Fransız sinema filmidir. Son olarak başrollerini François Cluzet ve Omar Sy paylaşmaktadır.

Özetle, yamaç paraşütü kazası sonrası boynundan aşağısı felç olan bir adam ile kendisine yardımcı olması adına işe aldığı yardımcısının hikayesini konu almaktadır.

6. La Haine (1995)

Bir pied-noir, bir Yahudi, bir de siyahi üç arkadaşın hikayesini konu alan ve gerek senaryosu gerek özgün müzikleri ile çok ses getiren bu enfes yapım, Fransız gettolarındaki yaşama ve sosyal sınıf farklılıklarına da ayna tutuyor.

Biz de Fransız sinema tarihinin etkileyici yapımları arasında dördüncü sırada yer verdik.

5. Pierrot Le Fou (1965)

Fransız sinema filmi: Pierrot le fou

Sıkıcı hayatından kaçan Pierrot, mafyanın aradığı Marianne ile suç ve macera dolu bir tura çıkar. Ancak işler tabii ki her zaman yolunda gitmez. Jean-Luc Godard’ın aşk-suç-macera üçgeninde enfes bir yapıt.

Son olarak, Fransız sinema tarihinde “Yeni Dalga” olarak adlandırılan döneme ait izler taşır.

https://twitter.com/fransizgastesi/status/1553104978172051456?s=20&t=c8d71b3qr-3f7SN5zZkFJQ

4. Le Salaire De La Peur (1952)

Ekonomik özgürlük peşinde koşan yokluk içindeki 4 adamın hikayesi anlatılıyor. Zaten berbat olan hayatlarını iyice riske ettikleri gerilim ve dram dolu bir nakliye işi:

Ben hayal kurmam,
sonunda yalnızca hayal kırıklığı vardır.

Le Salaire De La Peur

3. La Jetée (1962)

3. Dünya Savaşı ardından harabeye dönen Paris’in yeraltı güçleri, ellerine düşen bir esiri geçmiş ve gelecekte zaman yolculuğuna çıkarır. Hatta mahkum bu yolculukta kendi geçmişinden bazı şeylerle yüzleşir.

Chris Maker yapımı Fransız sinema filmi.

2. A Bout De Souffle (1960)

Efsane Fransız sinema yönetmeni Godard yapımı bir film olup, listemizin ikinci sırasında kendisine yer buldu. Gerçek ile hayal arasında sahnelerle örülü, etkileyici sahne geçişleri ile sinema tarihine damga vuran bir film. Uzun ve doğal diyaloglar ile örülü olan filmin pek çok sahnesinin doğaçlama çekildiği bilinmektedir.

Yine Fransız sinema tarihinde “Yeni Dalga” olarak adlandırılan döneme ait bu efsane Godard filmine listemizin ikinci sırasında yer verdik. Belmondo’nun yarattığı sürekli uzaklara dalan, bilip de konuşmayan unutulmaz tiplemesi filme renk katıyor.

https://twitter.com/fransizgastesi/status/1495479569402507269?s=20&t=c8d71b3qr-3f7SN5zZkFJQ

1. Les Quatre Cents Coups (1960)

Fransız sinema tarihinin en iyi filmleri listemizde efsane Fransız yönetmen François Truffaut’nun ilk uzun metraj yapıtı olan “400 Darbe” yer alıyor. Filmin otobiyografik bir film olduğunu hatırlatmakta yarar görüyoruz.

Filmde ailesi ve öğretmenlerinden beklediği ilgiyi göremeyen, kendi iç dünyasında kaybolmuş bir çocuğun hikayesine şahitlik edeceksiniz. Hayatın içinden sahnelerle sizleri etkisi altına alacak, Fransız sinema tarihinin başyapıtları arasında yer alan bir başyapıt.

Peki siz bu listeye hangi filmleri eklerdiniz? Yorumlarda bizimle paylaşabilirsiniz.

Fransız sinemasının en iyi aşk filmleri içeriğimize de göz atmayı unutmayın!

Şimdi sizleri Sineverse kanalı ile birlikte bu 17 Fransız sinema filmini detaylıca incelediğimiz video ile baş başa bırakıyoruz. Keyifli seyirler!

Yazar Hakkında

Fransız Gastesi

4 Comments

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala