#GasteKüpürü

#GasteKüpürü (9-16 Ekim)

Fransa’da bu hafta hangi önemli gelişmeler yaşandı?

Fransa Gündemi

  • Yazımıza 2 yıl önce bugün uğradığı bıçaklı saldırı sonucu hayatını kaybeden öğretmen Samuel Paty‘i anarak başlıyoruz. Görünüş şekli ne olursa olsun terörün her türlüsüne karşıyız!
  • Ekolojik düşüncenin öne çıkan savunucusu, sosyolog Bruno Latour 9 Ekim tarihinde, 75 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Fransa gündemi, ülkede yaşanan yakıt krizinden büyük ölçüde etkilendi:

  • TotalEnergies yönetimi, rafineri ve istasyonlardaki blokajın kaldırılması şartıyla çalışanların maaşı konusunda görüşmelere derhal başlanacağını duyurdu. Fransa’da her 5 istasyondan 1’i kapanmıştı.
  • Fransa’da yakıt krizi büyüyor. Hükümet, yakıtın bidonlara doldurulmasını ülke genelinde yasaklayacak bir yasal düzenleme hazırlığına başladı.
  • Fransa’da tırmanan yakıt krizi ile ilgili olarak hükümetten zehir zemberek açıklama geldi: “Rafineri ve istasyonlardaki durum derhal düzelmediği ihtimalde müdahil olacağız. Bir hükümet, ülkesinin engellenmesine göz yumamaz.”
  • Fransız hükümetinin açıkladığı son verilere göre ülkedeki istasyonların %31,3’ü grev dolayısıyla faaliyet yürütemiyor.
  • Başta CGT olmak üzere pek çok sendika, 18 Ekim Salı günü için meslekler arası büyük ve genel bir grev kararı alındığını açıkladı.
  • Fransa’nın Covid dönemi Başbakanı Edouard Philippe, kriz yönetimi dolayısıyla hakkında açılan soruşturma kapsamında Cumhuriyet Adalet Divanı’na davet edildi. Fransız hükümeti hakkında Covid kriz yönetimine ilişkin olarak binlerce suç duyurusunda bulunulmuştu.
  • Avrupa Konseyi’nce verilen 2022 Vaclav-Havel İnsan Hakları Ödülü Rusya’da mahkum muhalif politikacı ve gazeteci Vladimir Kara-Murza’ya verildi. Kara-Murza, ihanet suçundan en az 20 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.
  • Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, katıldığı bir televizyon programında Fransa’nın Ukrayna’yı korumak amacıyla füze, tanksavar ve uçaksavar yardımları yapacağını açıkladı:

Dünya savaşı istemiyoruz. Ukrayna’ya yardım etmemizdeki amaç topraklarını koruması, asla Rusya’ya saldırması değil. Vladimir Putin bu savaşı derhal durdurup Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne saygı duymalıdır.

Emmanuel Macron
  • Paris’te dur emrine uymayan bir araca açılan polis ateşi sonucu araç şoförü hayatını kaybetti.
  • Paris’te 12 yaşında bir kız çocuğunun cesedinin bir valizde bulunması olayı üzerine başlatılan soruşturmada 6 kişi gözaltına alındı. Yapılan otopsi sonucunda genç kızın boğularak öldüğü ortaya çıktı.

Haftanın Kitap Önerisi

W ya da Bir Çocukluk Hatırası / Georges Perec

Ekibimizden Beyza Özdemir’in hazırladığı içerik:

“Çocukluk hatıram yok.”

Çocukluğu ve ailesi İkinci Dünya Savaşı tarafından çalınmış bir insanın, Georges Perec’in, anılarını geri kazanma çabasına şahitlik edeceğiniz bir kitap.

Perec, 13 yaşında uydurduğu Ateş Ülkesi’nin bir adasında yaşayan ve yalnızca sporla uğraşan “W” toplumunun hikayesini bu kitapta yeniden yazıyor. Sayfa aralarında da fotoğraflardan, ailesinden, hafızasının karanlık köşelerinden ve tarihten parçaları bir araya getirip derme çatma bir kişisel tarih var ediyor.

“Çocukluk hatıram yok iddiasını kendimden emin bir şekilde, neredeyse meydan okurcasına ortaya koyuyordum. Bu mesele üzerinde bana soru sormaları boşunaydı: Bundan muaftım. Bir başka tarih, Büyük olanı, büyük tırpanıyla Tarih, çoktan benim yerime cevap vermişti: Savaş, kamplar.”

Georges Perec

Özgün İçerikler

Aşağıdaki başlıklara tıklayarak bu hafta kaleme aldığımız yazılara derhal erişebilirsiniz:

Çevre Bilinci Davasında İnsan Yargılandı

Fransa Anayasası’nın kabul tarihi 4 Ekim’de Sorbonne’da gerçekleşen ve yerinde takip ettiğimiz farazi davayı, Zülal Ayyüce sizler için kaleme aldı.

Michelin Rehberi, İstanbul Seçkisini Açıkladı

İstanbul’da 5 restorana Michelin yıldızı verilirken, tam 53 restoran Michelin Rehberi’ndeki tavsiye edilen mekanlar arasında kendine yer buldu. Türkiye, bu prestijli rehberdeki 38. ülke olarak kayıtlara geçti.

Paris Moda Haftası

Özel koleksiyonlar, hazır giyim, haute couture, akreditasyon, cruise defileleri ve daha nice kendine has kavram ve özellikleri ile Paris Moda Haftası’nı ekibimiz yazarlarından Aydan Bayar mercek altına aldı!

İyi okumalar, keyifli Pazarlar!

Yazar Hakkında

Fransız Gastesi

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala