#GasteKüpürü

#GasteKüpürü (29 Ocak – 5 Şubat)

Fransa’da emeklilik reformu karşıtı gösterilerin damga vurduğu bir haftanın öne çıkan tüm gelişmelerini derledik.

Fransa’da Emeklilik Reformu Protesto Ediliyor: Grevin İkinci Perdesi!

Fransa’da emeklilik reformu karşıtı gösterilerin ikinci perdesi gerçekleşti. Milyonlarca insan, emeklilik yaşının 62’den 64’e yükseltilmesi yönündeki hükümet kararını protesto için sokaklara döküldü.

İlk olarak, milyonların sokağa döküleceği gösteriler öncesi Emmanuel Maron emeklilik reformuna ilişkin konuştu: “Bu değişiklik ülkemiz için vazgeçilmez!

Ardından, konuya ilişkin açıklama yapan Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, “emeklilik yaşının 64 olarak belirlenmesi, üzerine müzakere edilecek bir konu değil” açıklamasında bulundu.

Son olarak, İçişleri Bakanı Gérald Darmanin ise 31 Ocak gösterilerini kontrol amacıyla 4000’i Paris’te olmak üzere toplam 11.000 güvenlik görevlisinin sokaklara ineceğini açıkladı.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, havayolu şirketlerine çağrı yaptı: “Seferlerinizin yüzde 20’sini iptal edin!” Fransa kalkışlı ve Fransa doğrultusundaki uçuşlarda büyük aksamalar yaşandı.

Başkent Paris’te ise 31 Ocak günü hayat durdu! Toplu taşıma araçlarında yaşanan aksaklıkları ekibimizden Öykü Ataytür kaleme aldı: Paris ve civarındaki toplu taşıma araçları grevden nasıl etkilendi?

CGT, günün ardından bilançoyu açıkladı: Fransa’da tam 2.8 milyon kişi emeklilik reformu protestoları için sokaklara döküldü!

Son olarak Fransa’da ülke geneli grevlerin devam edeceği açıklandı. Sendikalar, 7 ve 11 Şubat tarihlerinde iki grev daha yapılacağını duyurdular. Hükümetten açıklama bekleniyor.

Fransa Yeni Göç Yasası

Fransa’da Göç Yasası nihayet bu hafta görüşülmeye başlandı. Yasa tasarısı, ülkede düzensiz ikamet etmesine rağmen kaçak çalışanların oturum iznine erişimini sağlayacak. Ayrıca, suça karışan veya güvenlik riski teşkil eden yabancıların sınırdışı edilmesini ise kolaylaştıracak.

Üstelik, Fransa’da oturum izni alan yabancı göçmen sayısının tarihin en yüksek seviyesine ulaştığı açıklanmıştı. Ekibimizde Sıla Fransa göç istatistiklerini sizler için kaleme aldı!

Fransa’da Kürtaj Hakkı Anayasaya Ekleniyor

Meclisten sonra Fransız Senatosu da kürtaj hakkının Anayasa’ya eklenmesi yönündeki kanun tasarısını kabul etti. (166-152 oy)

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları

Paris 2024 ateşi Marsilya’da yanacak! Olimpiyat komitesi, olimpiyat oyunları meşalesinin yola çıkacağı ilk şehrin Marsilya olacağını duyurdu.

İstanbul’da Terör Endişesi

İstanbul Pierre Loti Fransız Lisesi, güvenlik endişesiyle eğitim öğretime 2 gün ara verdi.

Fransa Dünya İkincisi Oldu!

Finalde Danimarka’ya kaybeden Fransa Erkek Hentbol Milli Takımı dünya ikincisi oldu.

Avrupa Geneli Araç Satışına Fransız İmzası!

Avrupa genelinde 2022 yılının en çok satılan aracının Peugeot 208 olduğu açıklandı. Üstün Fransız teknolojisi!

Bir Caillebotte Eseri Daha Orsay Müzesi’ne Ayak Bastı!

Fransız ressam Gustave Caillebotte’a ait nefis tablo Orsay Müzesi’nde sergilenmeye başladı: La Partie de bateau.

La partie de bateau : Gustave Caillebotte

ChatGPT, Strazburg’da yaşamayı anlattı!

Son günlerin en çok konuşulan yapay zeka uygulaması ChatGPT, Strasbourg’da yaşamak için 10 nedeni sizler için sıraladı! Ekibimizden İkbal Baş’ın içeriğine bu linke tıklayarak erişebilirsiniz.

Altmışlı Yıllara Damga Vuran Bir Müzik Akımı: Yé-Yé !

Johnny Hallyday, Françoise Hardy gibi birçok önemli ismi bir araya getiren altmışlı yılların “yé-yé” müzik akımının nasıl doğduğunu ekibimizden Elif Türkmen kaleme aldı.

Yazar Hakkında

Fransız Gastesi

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala