#GasteKüpürü

#GasteKüpürü (19-26 Şubat)

Fransa’dan haftanın öne çıkan haber ve gelişmelerini derlediğimiz özgün içeriğimiz Gaste Küpürü şimdi yayında!

Türkiye ile ilişkiler, Ukrayna krizi, grevler, eylemler ve Fransa’dan özgün içerikler: Fransa’dan öne çıkan haber özetlerine gelin birkaç dakikada birlikte göz atalım!

Emmanuel Macron’un popülaritesi düşüyor!

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un popülaritesi son 3 yılın en düşük seviyesini gördü. Ifop tarafından yapılan ankete göre Fransızların yalnızca %32’si Macron’un icraatlerinden memnuniyet duyuyor.

Ülkede geçtiğimiz ay hükümetin emeklilik reformuna karşı milyonlarca insan sokaklara dökülmüştü. Protesto ve grevlerin Mart ayı boyunca da devam etmesi bekleniyor.

Fransa’nın yeni cumhurbaşkanı Marine Le Pen mi olacak?

İngiliz The Times gazetesi “hükümetin emeklilik reformuna karşı duruşu, Le Pen’i 2027 seçimlerinin favorisi haline getirdi” açıklaması yaptı. Röportajlar, haberler ve verilerle, son seçimde Macron’un gerisinde kalan Le Pen’in bu durumu değiştirmeyi başardığı görülüyor.

Fransa’da yeni grev çağrısı!

Hükümetin emeklilik reformunu protesto eden sendikaların tamamın birleşerek, 7 Mart’ta Fransa’da “hayatı durdurma” çağrısı yaptı.

La Défense, bu defa yangın ile gündeme geldi!

Geçtiğimiz günlerde intihar vakasıyla gündeme gelen Paris La Défense’ta bulunan kulelerden birisinde bu defa da dev alevler yükseldi. Yangının çıkış sebebi henüz bilinmiyor.

Ukrayna krizi güncelliğini koruyor!

Rus işgalinin birinci yılında, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron dünya liderleriyle bir araya geldi. Almanya, Kanada, Birleşik Devletler, İtalya, Japonya, Birleşik Krallık ve Avrupa Birliği yetkilileri ile görüşen Macron, Ukrayna’ya destek mesajı verdi.

Ayrıca Türk mevkidaşı Erdoğan ile de konu hakkında görüşen Macron, deprem sebebiyle taziye mesajını doğrudan iletmiş oldu: “Depremin hemen ardından arama faaliyetlerine katıldık. Gölbaşı’ndaki hastanemiz günde yüz yaralının tedavisini yapıyor. Erdoğan’a dayanışma içerisinde faaliyetlerimizi sürdüreceğimizi teyit ettim.”

Eyfel Kulesi, Ukrayna bayrağına büründü!

Eyfel Kulesi, ülkedeki Rus işgalinin birinci yılı dolarken Ukrayna bayrağının renkleri ile aydınlandı. Belediye başkanı Anne Hidalgo tarafından bu dakikalar Ukrayna’ya destek mesajı ile birlikte canlı paylaşıldı.

The Eiffel Tower is lit up in the national blue-and-yellow colours of Ukraine, to mark the first anniversary of Russia’s invasion of Ukraine, in Paris, France, February 23, 2023. REUTERS/Sarah Meyssonnier

Dünyada en çok verilen çocuk isimleri bakın hangileri oldu!

Fransız Le Figaro’nun haberine göre dünyada en çok verilen çocuk isimleri şu şekilde ortaya çıktı:

Kadın: Marie
Erkek: Mohammed

Fransa’da öğretmen ölümleri sürüyor!

Fransa’da 16 yaşındaki öğrencisi tarafından Çarşamba sabahı derste bıçaklanan kadın öğretmen hayatını kaybetti. Saldırganın gözaltına alındığı olaya ilişkin soruşturma sürüyor.

Fransa’nın kahraman köpekleri ülkeye döndü!

Fransa’dan gelen en güzel haber bu olabilir! Türkiye’de meydana gelen deprem sebebiyle bölgeye gönderilen Alsaslı köpekler, 10 gün süren arama kurtarma görevlerini tamamlayarak barınaklarına döndüler. Özel eğitimli köpekler, vücutlarındaki yaraların iyileşmesi amacıyla bir süre dinlenecekler.

Direnişin en çok öne çıkan kadın figürünü kaybettik!

Henüz 18 yaşında Fransız direnişine katılan ve II. Dünya Savaşı esnasındaki direnişin sembolü haline gelen Simone Segouin hayata gözlerini yumdu.

Fransız Gastesi özgün içerikler:

Türkiye’mizde yaşanan deprem felaketi sebebiyle yalnızca arama kurtarma ve yardım faaliyetlerine destek amaçlı içerikler paylaşma kararı almıştık. Durumun aciliyetinin sona ermesi ile sizler için özgün içerikler üretmeye aradan geçen 2 haftanın ardından yeniden başladık.

İlk olarak, Fransız vatandaşlığına geçiş aşamasında gerçekleşen mülakatta yöneltilen soruları derledik. Bakın Fransız vatandaşı olmak isteyen bir kimseye hangi sorular yöneltilmiş? Yazıya bu linke tıklayarak erişebilirsiniz.

İkinci olarak ise Thotis tarafından yayınlanan “Fransa’nın en iyi hukuk fakülteleri” listesini sizler için derledik. Fransa’da hukuk alanında eğitim almak isteyen öğrencilere veya araştırmacılara faydalı olacak bir içerik.

İyi Pazarlar dileriz!

Yazar Hakkında

Fransız Gastesi

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala