#GasteKüpürü

#GasteKüpürü (28 Ağustos-4 Eylül)

Fransa’da bu hafta hangi önemli gelişmeler yaşandı?

Fransa Gündemi

  • Fransa’da bir muhabir, uygun diploması ve formasyonu dahi olmadığı halde öğretmenlik mülakatlarına girdi. Muhabirin tam 3 okuldan sözleşmeli öğretmen olarak kabul alması ve bu anlara ilişkin paylaşılan gizli kamera görüntüleri ülkede gündem oldu.
  • Fransız meteoroloji kurumu verilerine göre 2022, en sıcak ikinci yaz mevsiminin yaşandığı yıl olarak kayıtlara geçti. En yüksek sıcaklıklar ise 2003’te kaydedilmişti.
  • Fransız Danıştayı, İçişleri Bakanı Gérald Darmanin’ın “Cumhuriyet düşmanı” olarak nitelendirdiği İmam Hassan Iquioussen’ın sınır dışı edilmesine karar verdi. Darmanin, kararı “Cumhuriyetin büyük zaferi” olarak nitelendirdi.
  • Hakkındaki sınır dışı edilme kararına Fransız Danıştayı’nca onay verilen İmam Hassan Iquioussen kayıplara karıştı. Salı gecesi düzenlenen ev baskınında, Fas asıllı imamın evini çoktan terk ettiği ortaya çıktı.
  • Sınır dışı edilme kararının ardından kayıplara karışan İmam Hassan Iquioussen hakkında Avrupa çapında bir yakalama emri düzenlendi.
  • İçişleri Bakanı Gérald Darmanin, kayıplara karışan imam hakkında yaptığı açıklamada “onu yakalayacağız, sorguya çekeceğiz ve sınır dışı edeceğiz.” sözlerine yer verdi.
  • Rus doğalgaz devi Gazprom, 1 Eylül Perşembe gününden itibaren Fransız enerji şirketi Engie’ye olan gaz nakliyatının TAMAMEN kesileceğini açıkladı.
  • Rusya 2 Eylül Cuma günü Avrupa’ya olan gaz akışını tamamen kesti.
  • Başbakan Elisabeth Borne: “Gaz ve elektrik fiyatlarında 2023 yılı başından itibaren artış yaşanacak.”
    Borne ayrıca ülkede yaşanacak gaz kesintilerinden vatandaşların değil, yalnızca şirketlerin etkileneceğini duyurdu.
  • Fransa’daki güncel enflasyon rakamları belli oldu. İstatistik kurumu verilerine göre artışı yavaşlayan enflasyon oranları Ağustos ayı için %5,8 olarak açıklandı.
  • Fransa’da tam 12 milyon öğrenci 1 Eylül sabahı itibariyle yeniden okullarına döndü. Fransa’da okula başlayacak Ukraynalı öğrenci sayısı ise 18.000 olarak açıklandı.
  • Avrupa İlaç Ajansı, Pfizer ve Moderna firmalarının Omicron varyantına karşı ürettiği aşılara onay verdi.
  • Tarihi Orient Express treni Cuma günü İstanbul’a ulaştı.

Tarih Köşesi

Prenses Diana, Vendôme Meydanı’nda konakladığı Ritz Otel’den ayrıldıktan sonra Alma Köprüsü yakınlarındaki alt geçitte geçirdiği trafik kazası sonucu hayata gözlerini yumdu.

31 Ağustos 1997

Yunan ordusu karşısında elde edilen zaferin 100. yıldönümü Türkiye’de coşkuyla kutlandı.

30 Ağustos 1922

Kültür-Sanat

Fransız kültürünü hep birlikte daha yakından tanımak için yeni bir seri başlattık ve her hafta bir kitap dedik! Bu haftanın ve serinin ilk önerisi: “Gargantua”

Rabelais’nin Gargantua adlı bir devin maceralarını anlattığı zamana meydan okuyan romanı! Dönemin toplumunun, yönetiminin ve din adamlarının ince bir zekayla alaya alındığı bir başyapıt.

Gargantua ismi, Fransızca “Que grand tu as (Ne büyük şeysin sen!)” hitabından gelmektedir.

Bu grotesk güldürüyü okurken hem çok eğlenecek hem de kitabın yazıldığı 1534 yılından bu yana insanlığın aslında hiç de değişmediğine hayret içerisinde gözlemleyeceksiniz. Gustave Doré’nin eşsiz çizimlerinin eşlik ettiği bu kitabı mutlaka okumalısınız. Keyifli okumalar!


Özgün İçerikler

Bu hafta sizler için 4 özgün içerik kaleme aldık:

1- Fransız Dili ve Edebiyatı mezunu Beyza Özdemir, Fransız edebiyatından bir Eylül ayı seçkisi hazırladı.

2- Akabinde Paris aşığı Aydan, sizler için Montmartre sokaklarının gizli saklı ve keşfedilmemiş köşelerini adımladı.

3- Fransız veya Frankofon yazarlara sorulan “Hayatınızı hangi kitap değiştirdi?” sorusuna verilen cevapları Nafi sizler için derledi.

4- Son olarak Berkay, Paris ve yakın çevresinin ihtişamlı kraliyet saraylarına ayna tuttu.

Keyifli okumalar, iyi pazarlar!

Yazar Hakkında

Fransız Gastesi

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala