#GasteKüpürü

#GasteKüpürü (23-30 Ekim)

Fransa’da haftanın öne çıkan tüm gelişmelerini derlediğimiz yeni içeriğimiz şimdi yayımda!

Fransa Gündemi

  • Fransa ve Avrupa genelinde saatler kış saati uygulaması sebebiyle saatler 1 saat geri alındı. Bu gece saat 03:00 itibariyle saatler 02:00’ye çekildi ve Türkiye ile Fransa arası saat farkı 2’ye yükseldi.
  • Fransa Ekolojik Geçiş Bakanı Agnès Pannier Runacher, 2023 yılında şirketlerin faturalarının bir kısmının devlet tarafından üstlenileceğini açıkladı.
  • Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İtalya başbakanı Giorgia Meloni ile Roma’da bir görüşme gerçekleştirdi. İkili arasındaki gerginlik gözlerden kaçmazken, görüşme sonunda barış mesajı verildi.
  • RATP, 10 Kasım Perşembe günü için topyekun grev çağrısı yaptı. İşçi sendikasından yapılan açıklama “0 METRO / 0 TREN” hedefiyle yayımlandı.
  • Fransa’da hükümeti düşürme riski bulunan gensoru oylaması meclis tarafından reddedildi. Sol ittifak grubu NUPES ve sağ Ulusal Birlik partilerinin çağrısına rağmen yalnızca 90 milletvekili hükümet karşıtı oy kullandı.
  • Türk tarihçi Prof. Dr. Edhem Eldem eğitim, araştırma, diyaloğa adadığı çalışmalar ve başarılarla dolu kariyeri dolayısıyla “Onur Nişanı”na lâyık görüldü.
  • Eiffel Burs Programı 2023 akademik yılı başvuruları başladı! Adaylık başvuruları, ilgilendiğiniz eğitim kurumu tarafından 10 Ocak 2023 tarihine kadar tamamlanmış olmalıdır. Detaylı bilgi:
  • Alman Şansölye Olaf Scholz, Paris’te Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile bir araya geldi. Taraflar arasında tırmanan gerginlik böylelikle normale dönmüş oldu.
  • Emmanuel Macron’un katıldığı bir televizyon programında sarf ettiği sözler büyük tepki çekti: “Paris’te, suç olarak nitelendirilen olayların yarısı yabancılar tarafından gerçekleştiriliyor.
  • Fransız enerji şirketi TotalEnergies, yılın üçüncü çeyreğinde 6,6 milyar dolar kâr elde ettiğini açıkladı. Şirketin son 1 yıldaki toplam kazanç artışı ise %43.
  • 12 yaşındaki Lola cinayetinin ardından, bu defa 20 yaşındaki Justine Vayrac Fransa gündeminde. Kaybolduğu 23 Ekim gecesi görüştüğü 21 yaşındaki erkek, genç kadını öldürdüğünü itiraf etti. Sanığın tarif ettiği ormanlık alanda genç kadının ceseti bulundu.
  • Fransa’nın Marsilya şehrinde 11 yaşındaki bir çocuk vücudunda bıçak izleriyle ölü bulundu. Olaya ilişkin başlatılan soruşturmada çocuğun annesi gözaltına alındı.
  • Hükümeti sıklıkla gensoru oylamasına maruz bırakılan Başbakan Elisabeth Borne’dan meclisin feshine dair açıklama geldi: “Birlikte yönetmeyi beceremeyen ve yalnızca hükümetin düşmesini hedefleyen muhalif gruplar varsa, sandığa geri dönüş ihtimal dahilindedir.
  • Türkiye Cumhuriyeti’nin ilan edilişinin 99. yılı hem Fransa’da hem de Türkiye’de büyük bir coşku ile kutlandı. Yaşasın Cumhuriyet!
Tasarım: Okan Demir

Haftanın Kitap Önerisi

At Üstünde / Guy de Maupassant

Ekibimizin edebiyatçılarından Beyza Özdemir imzasıyla hazırlanan haftanın kitap önerisi içeriği yine dopdolu!

Haftanın kitabı: At Üstünde / Guy de Maupassant (Çeviri: Tahsin Yücel)

“Herkesin bir öyküsü vardı, gerçek olduğunu kesinlediği bir öyküsü.”

Guy de Maupassant

Usta öykü yazarı Maupassant’dan Tahsin Yücel çevirisiyle bir çırpıda okuyacağınız kitapta 6 karanlık öyküye yer veriliyor. Cadılar bayramına birkaç gün kala kimisi fantastik kimisi natüralist ama her biri eşsiz bu öyküler akşamüstü birkaç saatinize keyifle eşlik edebilir.

“Bu tüyler ürpertici ve saçma korkuları kendisi de duymadıkça hiç kimse anlayamaz. Ruh erir; artık yalnızca yüreğini duyar insan. Tüm beden bir sünger gibi yumuşar, sanki iç yanımız çöker.”

Guy de Maupassant

Özgün İçerikler

Yazar Hakkında

Fransız Gastesi

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala