#GasteKüpürü

#GasteKüpürü (22-29 Ocak)

Fransa’dan bu hafta hangi önemli gelişmeler yaşandı?

Fransa’da Cinsiyetçilik

Fransa’da 35 yaşın altındaki erkeklerin yaklaşık dörtte biri “bazen saygı görmek amacıyla şiddete başvurmak” gerektiğini düşünüyor. Ayrıca Fransa’da erkeklerin %40’ı kadınların çocuklarına bakmak için çalışmayı bırakmasını ise normal buluyor.

2023 cinsiyetçilik raporuna ilişkin aldığımız yazıya linke tıklayarak göz atabilirsiniz.

Gare de l’Est’te Yangın!

Teknik bir sorundan kaynaklı olarak trafolarda çıkan yangın sebebiyle Gare de l’Est’de tren seferleri tamamen durdu. Paris Gare de l’Est’de tüm tren seferlerinin 2 gün durmasına sebep olan yangının kasten çıkarıldığı tespit edildi. SNCF firması olayın ardından suç duyurusunda bulunulacağını açıkladı.

İçişleri Bakanı Darmanin’a Takipsizlik!

Fransa İçişleri Bakanı Gérald Darmanin hakkında tecavüz suçlamasıyla yürütülen dosya kapsamında verilen takipsizlik kararını Paris İstinaf Mahkemesi onadı.

Fransa Adalet Bakanının Oğlu Hakkında Soruşturma!

Adalet Bakanı Dupont-Moretti’nin oğlu Raphaël, eşinin şikayetinin ardından ev içi şiddet şüphesiyle gözaltına alındı. Moretti hakkında hazırlanan iddianame kabul edildi.

İstanbul’da Terör Alarmı!

Fransa’nın Türkiye Büyükelçiliği ve İstanbul Başkonsolosluğu, eşzamanlı olarak yüksek terör saldırısı riski dolayısıyla vatandaşlarına temkinli olma çağrısı yaptı. Açıklamada özellikle “dini mekanlar dahil kalabalık toplanma yerleri” vurgusu yapıldı.

Fransa’da Tren Yolu Çalışanları Greve Gidiyor!

Tren yolu işçi sendikaları emeklilik reformuna karşı 7-8 Şubat tarihlerinde iki gün süresince grev yapılacağını açıkladı.

“Rus Sporculara Yasak Uygulayın!”

Volodymyr Zelensky, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a Rus atletlerin 2024 Paris Olimpiyat Oyunları’ndan yasaklanmaları talebini iletti. Açıklamanın ardından gözler Macron’a çevrildi.

Fransa’da Spor Camiası Karıştı!

Çocuk istismarından suçlu bulunan ve 1 yıl hapis cezasına çarptırılan Fransa Handball Federasyonu Başkanı Bruno Martini görevinden istifa etti.

Ayrıca, yolsuzluk ve nüfuz ticareti suçlarından dolayı hapis cezasına çarptırılan Fransız Rugby Federasyonu Başkanı Bernard Laporte görevinden istifa etti.

Sığınakta Diplomatik Görüşme!

Bir Rus füzesinin yakın isabeti dolayısıyla Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, Ukraynalı mevkidaşı Dmytro Kuleba ile resmi görüşmesini sığınakta yapmak zorunda kaldı.

Gasteniz Özgün İçerikler

Fransa’da yaşam rehberi serimize güncel ve bilgilendirici bir yazı ile devam ediyoruz: CAF kira yardımı nedir, başvuru nasıl yapılır, kimler kira yardımından yararlanabilir? Ekibimizden Selin Şanlı kaleme aldı.

Fransa hakkında bilmiyor olabileceğiniz 8 ilginç bilgiyi ekibimizden Beyza Özdemir sizler için derledi!

Fransız Devrimi’nin kadın figürlerinden olan ve kaleme aldığı Kadın ve Vatandaş Hakları Bildirgesi ile tanınan Marie Gouze‘u ekibimizden Aydan Bayar mercek altına aldı!

Yazar Hakkında

Fransız Gastesi

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala