#İyiBilgi Yaşam

Fransa’da Üniversite Kaydı Nasıl Yapılır?

Fransa’da üniversite kayıtlarının nasıl yapıldığını biliyor muydunuz? Sizi makalemize alalım!

Bir yıl boyunca Fransa’da eğitim konulu birden çok yazı paylaştık. İçeriklerimiz umuyorum ki herkes için yararlı olmuştur. Fransa’da üniversite okuyacak okurlarımız, bu yazı sizin için. Sizlere bu yazıda okul kaydının nasıl yapıldığını anlatacağız.

Küçük bir not: Anlatacağımız kayıt sistemi devlet üniversiteleri için geçerlidir. Her üniversitenin kendine ait bir takvimi ve sistemi vardır. Yazıyı okurken bunları göz önünde bulundurmayı unutmayın.

Kayıt Çeşitleri

Kaynak: https://etudiant.lefigaro.fr/annuaire/universite/29536-universite-paris-1-pantheon-sorbonne/ Erişim Tarihi: 21 Ağustos 2023

Fransa’da üniversite kaydı aslında Türkiye’den farklı değil. İki adet kayıt yapılmaktadır. İlk olarak idari kayıt (inscription administrative), ardından ise ders kaydı (inscription pédagogique) yaptırmak gerekiyor.

Birinci Adım: Hesap Oluşturma

Kaynak: https://objectifaquitaine.latribune.fr/politique/2017-06-12/universite-de-bordeaux-la-difficile-mise-en-place-de-la-selection-en-master-1-737260.html Erişim Tarihi: 21 Ağustos 2023

Bu adım ilk kez üniversite okuyacak öğrencileri ilgilendiriyor. Her öğrencinin devletin resmi sitesi “https://www.messervices.etudiant.gouv.fr/” üzerinden hesap oluşturması gerekiyor. Hesap oluşturduktan sonra öğrencilik ile ilgili çoğu işlemi bu adres üzerinden halledebilirsiniz. Hesap oluşturulduktan sonra üzerinize milli öğrenci numarası (INE: Identification nationale étudiante) tanımlanıyor. Ancak buraya dikkat, bu numara okul öğrenci numarasından farklı bir amaç taşıyor. Bu numara ile CROUS işlemlerinizi, CVEC ödemenizi yapabilirsiniz.

İkinci Adım: CVEC Ödeme İşlemleri

Kaynak: https://www.etudiant.gouv.fr/fr/cvec-une-contribution-pour-de-multiples-actions-3077 Erişim Tarihi: 21 Ağustos 2023

Sırada Fransa’da büyük bir tartışma konusu olan adım var. Hesabınızı oluşturduktan sonra CVEC (Contribution vie étudiante et de campus), diğer deyişle öğrencilik ve kampüs katkı payı adı verilen bir ödeme gerçekleştirmeniz gerekiyor. Bu adımı tamamlamadan üniversite kaydı yapmak mümkün değil. Bazı durumlarda bu ödemeden muaf olunabiliyor. Bu durumu belgelemek gerekiyor. İşte bu durumlardan bazıları:

  • Mülteci öğrenciler
  • İltica başvurusunda bulunmuş ve ülkede dolaşma hakkı bulunan öğrenciler
  • Geçici koruma statüsündeki öğrenciler
  • Fransız hükümet bursuna hak kazanan öğrenciler

Ödeme yine devletin resmi sitesi olan “https://cvec.etudiant.gouv.fr/” adresinden yapılıyor. Bu adrese Mes Services Etudiant sisteminden ya da direkt yukarıdaki linkten ulaşabilirsiniz. Yaklaşık 100 Euro civarındaki rakamı ödedikten sonra bir kod alacaksınız. Tebrikler, bu aşamadan sonra idari kaydınızı gerçekleştirebilirsiniz.

Üçüncü Adım: İdari Kayıt (Inscription administrative)

Kaynak: Université Jean Moulin Lyon 3. Façade du Palais de l’Université, 15 quai Claude Bernard – 27 novembre 2013 Erişim Tarihi: 21 Ağustos 2023

İdari kayıt için her üniversitenin ayrı bir takvimi ve sistemi var. Çoğu üniversite uzun zamandır bu süreci online sistemler üzerinden yürütüyor. Ancak kontrol etmekte fayda var. Çünkü hala kayıt için öğrencilerin okula gelmesini talep eden kurumlar mevcut.

İdari kayıtta sizin nüfus, aile, profesyonel ve eğitim bilgilerinizi girmeniz gerekir. Bazı üniversiteler okul sigortası (assurance scolaire/universitaire) da talep edebilirler. Bu durumda Fransa’daki herhangi bir bankadan veya sigorta şirketinden hızlıca sigortanızı elde edebilirsiniz.

İdari kayıtta en önemli kısım üniversite harcının ödenmesidir. Ödeme şekilleri ve ücretler üniversitelere göre değişiklik gösterir. Genel olarak Fransız devlet üniversitelerinde lisans 170 Euro, master 243 Euro olarak belirlenmiştir. Ancak 2019 yılında Cumhurbaşkanı Macron’un ortaya koyduğu “Bienvenue en France” (Fransa’ya Hoş Geldiniz) adlı eğitim stratejisiyle bazı üniversitelerde bu konuda değişiklik yaşanmıştır. Karara göre yabancı öğrencilerin öğrenim harcı konusu üniversite yönetim kurulunun yıllık kararına bağlanmıştır.

Bu karara göre yönetim kurulunun iki seçeneği var. Birincisi, yabancı öğrencilerden yerli öğrenciler gibi harç almak: Panthéon-Sorbonne, Strasbourg vs. İkincisi, yeni stratejinin belirlediği harçları uygulamak : Panthéon-Assas, Lille vs. Bu durumda lisans öğrencileri 2770 Euro, master öğrencileri ise 3770 Euro ödemek durumunda kalıyor. Detaylı bilgi için üniversitenizin ilgili sayfasını kontrol etmeyi unutmayın.

Kayıt sonrasında öğrenci kartının basılması için sizden fotoğraf talep edilebilir. Öte yandan başka ek belgeler de istenebilir. Bunları yükleyeceğiniz platformlar üniversite web sitesinde ya da mail adresinde size bildirilecektir. Bu detayı atlamayın!

Kaydınız tamamlandığında üniversite tarafından size mail adresiniz tanımlanacak. Maillerinizi sık sık kontrol etmeyi unutmayın. Artık üniversitenin resmi olarak öğrencisisiniz. Okulun sağladığı Microsoft Office, Photoshop, vs gibi imkanlardan yararlanabilirsiniz. Aynı zamanda öğrenci olarak çeşitli indirimler de mevcut. Bunun için şu sayfaya uğramayı unutmayın.

Dördüncü Adım: Ders Kaydı (Inscription pédagogique)

Kaynak: https://pokaa.fr/2019/12/05/sos-dun-etudiant-strasbourgeois-en-detresse-comment-faire-quand-on-a-foire-son-orientation/ Erişim Tarihi: 21 Ağustos 2023

İdari kaydınızı tamamladıktan sonra artık ders kaydı yapabilirsiniz. Ders kaydı fakülteden fakülteye değişiklik göstermektedir. Fakültenizin web sitesini ve kurumsal mail kutunuzu kontrol etmeyi unutmayın. Burada yapacağınız tek şey derslerinizi seçmek olacak. Fakültenin web sitesinde derslerinizi kontrol edebilir ve içeriklerini gözden geçirebilirsiniz.

Kaydınızın sonunda mail adresiniz veya direkt elden olacak şekilde seçtiğiniz dersleri belgeleyen bir evrak alacaksınız. Bu evrak “contrat pédagogique” olarak adlandırılıyor. Bunu almanız uzun sürebilir. Her Fransa masalında olduğu gibi…

Kayıtlar sırasında elde edeceğiniz her şeyi bilgisayarda bir yere kaydetmeyi unutmayın. Herhangi bir sorun çıkarsa size yardımcı olacaktır.

Bonne rentrée !

Fransa’da öğrencilik ile ilgili diğer yazılarımız:

Yazar Hakkında

İkbal Baş

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala